Skoro jasno
15°
Bratislava
Luník IX. bez elektriny! Rómovia zničili, čo mesto opravilo
Zdielať na

Luník IX. bez elektriny! Rómovia zničili, čo mesto opravilo

Obyvatelia košického Luníka IX budú silvestrovať po tme. Niekoľko panelákov tam odpojili od prúdu. Rodinám už nepomôžu ani predlžovačky od susedov. Tlačidlo na príkaz magistrátu mesta vypli energetici vo svojej centrále. Vraj pre bezpečnosť.

Rozvodové skrine zase zdemolované

"Situáciu si spôsobili obyvatelia sami. Elektrické skrine sú zničené a zdevastované natoľko, že revízna správa nevyhovuje, takže je ohrozené zdravie a život detí a obyvateľov Luníka IX," informovala Renáta Lenártová, námestníčka primátora z Košíc. Bezpečnostné kryty a zámky na 14 rozvodových skriniach totiž Bytový podnik mesta Košice opravil za svoje. A stálo ho to 2000 eur. Za ich zdemolovanie boli pritom už predtým zodpovední tunajší Rómovia.

Pripojiť sa načierno za každú cenu

"Oni sú schopní rozbúrať stenu, aby sa dostali do rozvodovej skrine," komentoval Milan Vavruš, zamestnanec BPMK. Vedenie mesta preto vydalo jednoznačné rozhodnutie - energetikom dali príkaz na odpojenie Hrebendovej ulice. Nový rok tu teda budú oslavovať bez elektriny aj vody.

Obyvatelia Luníka sa teraz boja o svoje deti

"Nebudeme mať sviatky ako iní ľudia," rozčuľujú sa miestni. "Čo, budeme tam mrznúť s deťmi..." "Nech nám zoberú aj vzduch, čo tu je."

Podľa námestníčky Lenártovej však elektrinu zapoja okamžite, ako si finančne sami obyvatelia ulice vykryjú rekonštrukciu a renováciu dotyčných zničených skríň. "Keď si Košičania môžu platiť za odber elektrickej energie, tak si to musia platiť aj obyvatelia Luníka IX... Ak nastane nevyhovujúca poveternostná situácia a dôjde k možnému ohrozeniu zdravia detí, zabezpečíme ich umiestnenie v niektorom zo zariadení," odkazuje nahnevaným rodičom.

Dlh až 70 tisíc eur

Za rozhodnutím mesta je pritom ročný dlh až 70 tisíc eur za elektrinu a neustále demolovanie rozvodových skríň. Stojí za tým snaha načierno sa pripojiť na odber elektriny aj ďalším rodinám. Poniektorí obyvatelia by si pritom bezpochyby vyslúžili za vynaliezavosť ocenenie... A tak sa elektriny na tunajšej ulici zrejme tak skoro nedočkajú.

Problémy na Hrebendovej už začiatkom decembra

Už začiatkom mesiaca sa práve kvôli elektrine vyhrotila na Hrebendovej situácia, keď Rómovia napadli policajtov aj pracovníkov elektrární. Pri kontrole sa tu totiž našli načierno urobené vedenia. V novembri odobrali viac energie, ako bolo zaplatené. Rozdiel dokonca predstavoval 10 tisíc eur!

TASR/František Iván/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy