Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rómovia zázračne prestali piť. Môže za to nelegálne modlenie
Zdielať na
Krimi

Rómovia zázračne prestali piť. Môže za to nelegálne modlenie

V ostrovianskej osade na východnom Slovensku začali miestni pred pár mesiacmi stavať modlitebňu. Postavili ju však bez povolenia a na cudzom pozemku. V počiatkoch výstavby sa dušovali, že pozemky odkúpia a stavbu zlegalizujú. Realita je však iná.

V septembri v ostrovianskej osade zrazu vyrástla stavba nemalých rozmerov. Do modlitebne, ako si ju Rómovia nazvali, sa pomestí až 200 ľudí. Obec sa vzbúrila a starosta vyrukoval do boja proti čiernej stavbe.

Prešli už tri mesiace a stavba je takmer celá dokončená. Modlitebni chýba iba omietka. Rómovia sa za nič na svete modlitebne nechcú vzdať a zdá sa, že pri rýchlosti našich úradov sa obávať ani nemusia.

Boží stánok má vraj na nich priaznivý vplyv. "Už nepijeme, nekradneme. Boh tomuto všetkému pomáha," tvrdili nám svorne. 

Benevolentný prístup obcí voči čiernym stavbám hnevá aj niektorých zákonodarcov. V parlamente je už zákon, ktorý navrhuje razantnú zmenu. Kým doteraz obce mohli čiernu stavbu zbúrať, po novom to budú musieť urobiť. Aký bude osud zákona, bude známe po Novom roku. Ostrovianski Rómovia sa ale báť nemusia, doterajších čiernych stavieb sa to týkať nebude.

tv joj/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy