Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zvláštne kšefty so zbraňami. Prišlo Slovensko o peniaze?
Zdielať na

Zvláštne kšefty so zbraňami. Prišlo Slovensko o peniaze?

Kšeft so zbraňami má pokračovanie. Po tom, čo prenikli na verejnosť informácie o presunoch zbraní z bývalého Vojenského opravárenského podniku v Moldave nad Bodvou, tam premiérka poslala kontrolu. Všetky naše zistenia naznačujú to, že húfnice ako šrot v Bulharsku neskončia. Prečo ale boli pred desiatimi rokmi dovezené na Slovensko, je stále jeden veľký otáznik.

Húfnice Gvozdik, ktorých transport celé dni sledujeme, už český obchodník so zbraňami dopravil do Bulharska a predaj superlacných samopalov sa nepotvrdil. Inšpekcia v podniku aj tak urobila kontrolu.

Stalo sa tak na podnet Ivety Radičovej, ktorú sme na celý obchod upozornili. Tá neváhala a poslala do bývalého Vojenského opravárenského podniku v Moldave nad Bodvou kontrolórov. Výsledky kontroly už inšpektori majú. Zatiaľ ich však nechcú zverejniť, pretože sa s nimi ešte nezoznámila predsedníčka vlády.

Zaplatili nám?

Podľa našich informácií pravdepodobne pri transporte zbraní nedošlo k žiadnej trestnej činnosti. Dôležité však je, že húfnice Gvozdík mal český obchodník v podniku v Moldave nad Bodvou uskladnené viac ako 10 rokov. Náš štáb práve preveruje, či za takúto službu aj zaplatil. Je však pravdepodobné, že obchod sa uskutočnil bez odmeny a Gvozdíky následne odišli do Bulharska.

Desiatky a podľa nášho anonymného zdroja stále funkčných i bojaschopných húfnic, na Slovensko vyviezla spoločnosť Hermex ešte v roku 2001. Otázkou je, prečo a kto si tieto mašiny s dlhým kanónom u nás objednal.

Čachre bez licencie

Ako chcel tieto ťažké zbrane štátny vojenský podnik v roku 2001 využiť a čo s nimi plánoval pred desiatimi rokmi vlastne robiť, nám zatial kompetentné orgány nedokážu zodpovedať.  Podivné je to, že podnik sa vtedy reálne pokúsil o dovoz a zrejme aj o preclenie húfnic, hoci v tom čase na obchodovanie so zbraňami nemal licenciu. A to predsa manažment a taktiež aj českí obchodníci so zbraňami museli vedieť.

tv joj

Súvisiace články