Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Predali tisícky samopalov. Cena za kus - 7 eur!?
Zdielať na

Predali tisícky samopalov. Cena za kus - 7 eur!?

Už sme vás informovali o tom, že stále preverujeme informácie, ktoré sa týkajú presunov zbraní v bývalom Vojenskom opravárenskom podniku v Moldave nad Bodvou. Okrem samohybných húfnic, ktoré patrili českej firme Hermex, malo dôjsť aj k presunom tisícov samopalov. Ich nákupná cena mala byť podľa zdroja 7 eur za kus. K tomuto prípadu sme zistili ďalšie podstatné informácie.

V krátkej písanej správe, ktorú sme získali od anonymného zdroja, sa informácie ohľadom transportu húfnic GVOZDIK do Bulharska potvrdili.

Náš anonymný zdroj však v tejto stručnej správe uviedol aj informácie o údajnom bleskovom kšefte s útočnými puškami - samopalmi vzor 58. 22. novembra sa podľa tohto anonymu stretli v Moldave nad Bodvou dve celkom zaujímavé osoby. Údajne preto, aby dohodli vývoz siedmich tisícok spomínaných samopalov. Podľa uvedených evidenčných čísel áut sme zistili, že  stretnutie sa naozaj uskutočnilo. Do Moldavy v tomto čase prišiel bratislavský obchodník so zbraňami. Jozef Vránsky. Ten to priznáva: "Áno bol som tam, mal som tam pracovné povinnosti."

Podnikateľ nám potvrdil aj to, že naozaj sa o samopaly vzor 58 v minulosti zaujímal a ešte stále zaujíma. To, že by mal figurovať v údajnom superlacnom nákupe siedmich tisícok samopalov, nepotvrdil. Ani to, že by získal tisícky funkčných a nepoužitách samopalov vzor 58 za naozaj exkluzívne nízku nákupnú cenu 7 eur za kus.

Nechápe, prečo ho niekto monitoroval

Prečo jeho pracovnú cestu do Moldavy niekto zmonitoroval, vyfotografoval jeho pohyb a auto, a vypočul si časť jeho rokovania, nechápe. Taktiež nerozumie tomu, prečo ho niekto spája s bleskovým transportom húfnic do Bulharska, za ktorým stojí  český obchodník so zbraňami - spoločnosť Hermex. Hovorí: "Neviem, je to nezmysel, asi dáky záujem."

Armáda za 7 eur samopaly nikdy nikomu nepredala

Televízii JOJ ministerstvo obrany poskytlo informáciu, že spomínané samopaly armáda za cenu 7 eur za kus nikdy nikomu nepredala. Podľa ministerstva obrany ak dochádza k presunom samopalov v bývalej VOPKE, tak z dôvodu rušenia tamojších muničných skladov.

Výsledky kontroly zrejme v pondelok

Kontrolu v štátnom podniku v Moldave nad Bodou, ktorú na základe našich informácií nariadila terajšia poverená ministerka obrany Iveta Radičová, inšpekcia už vykonala. Jej výsledky oficiálne zverejnia zrejme už v pondelok.

Transport húfníc, ktoré zo Slovenska do Bulharska vyviezla z Moldavy nad Bodvou česká spolčnosť Hermex, dnes dorazil na rumunskú colnicu. Kam budú tieto zbrane smerovať ďalej, zatiaľ nie je isté.

Samopal vzor 58 na internete

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy