Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Mladíkovi zachránil život český lekár. Odborár Kollár ho nazval okupantom
Zdielať na

Mladíkovi zachránil život český lekár. Odborár Kollár ho nazval okupantom

Slovensko opäť okupujú cudzie vojská! Takýmito slovami reagoval šéf lekárskych odborárov na pomoc českých lekárov. Lenže práve tí u nás v núdzovom stave zachránili takmer 100 životov. Na ich pomoc do smrti nezabudne ani mladík, ktorého previezli po vážnej nehode do nitrianskej nemocnice...

Na pohotovosti práve slúžila svoju iba druhú šichtu mladá absolventka medicíny. Tá by musela zachraňovať život ťažko zraneného mladíka po autonehode bez potrebnej praxe a dôležitých skúseností.

Nemusela však v službe čeliť hororu práve vďaka pomoci jedného z vyslaných armádnych lekárov zo susedného Česka. V nitrianskej nemocnici sa zložitú operáciu podujal vykonať Radek Uher, ktorý má s ťažkými zraneniami bohaté skúsenosti. Nečudo, veď je to ostrieľaný odborník, ktorý zachraňoval životy vo vojnou skúšanom Afganistane.

Obrovské šťastie

Jeho bohaté skúsenosti tak pomohli predísť v Nitre tomu najhoršiemu. Peter Uher neváhal ani chvíľu a začal konať. Mladík utrpel pri nehode rozsiahle zranenia. Podľa spravodajského webu novinky.cz mu diagnistikovali krvácanie z brucha, hrudníku, natrhnutú slezinu či viaceré zlomeniny.

"Situácia bola zložitá tým, že išlo o polytraumu, s ktorou sa nestretávate každý deň. Teda o zranenia viac než dvoch životne dôležitých systémov, keď pacient je bezprostredne ohrozený na živote, predovšetkým kvôli hrozbe vykrvácania," citujú novinky.cz českého lekára. Operácia napokon dopadla dobre a mladý muž je tak už dnes mimo ohrozenia života. Viac čítajte TU.

Okupanti v bielych plášťoch

Slová a činy českého doktora vyznievajú doslova paradoxne s tým, čo si o pomoci lekárov zo susedného štátu myslí šéf lekárskych odborárov Marián Kollár. Ten 25 pomocníkov z Česka nazval okupantmi a to aj napriek tomu, že okamžite po príchode na Slovensko zhodili uniformy a v bielych plášťoch v našich nemocniciach zachránili takmer 100 ľudských životov. 

novinky.sz/Armáda Českej republiky

Súvisiace články

Najčítanejšie správy