Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
2011 - Srdce pre deti. Protéza nie je pre Adamka (6) problém
Zdielať na

2011 - Srdce pre deti. Protéza nie je pre Adamka (6) problém

Mama Miriam, otec Marek, starší syn Marek a šesťročný Adamko. Poviete si, bežná, spokojná a šťastná rodina z Prievidze. Ich život sa však pred šiestimi rokmi od základov zmenil. Aj táto rodina je zapojená do projektu 2011 Srdce pre deti, ktorá bude odvysielaná 4. decembra na JOJke.

Rok 2005 bol ťažký pre celú rodinu. Na začiatku roka totiž stratili syna, ktorý zomrel na leukémiu. Trápenie prvorodeného Lukáška trvalo len pár mesiacov. Veľmi túžil po tom, aby išiel na dovolenku k moru do Chorvátska. "Hovorila som mu, keď sa vyzdravieš, tak pôjdeme na dovolenku, a on povedal, že nepôjde na žiadnu dovolenku. Tak som vycítila, že on asi vedel, že to nie je také, ako si asi všetci myslia," začína rozprávanie pani Miriam, mama Adamka.

Po ďalšom dieťatku túžila celá rodina.V čase, keď Lukáško zomieral, Miriam nevedel, že je tehotná. "Sme sa na neho tešili. Báli sme sa, že čo všetko sme prežili. Ale tešili sme sa, že prídeme na iné myšlienky, no bohužiaľ, narodil sa Adamko bez celej pravej ruky," hovorí Adamkova mamina.

Trápi ho aj skolióza

6-ročný Adamko je veselý a živý chlapček, ktorý má vďaka Nadácii Nového Času, Srdce pre deti ručičku, ktorá pre škôlkara má nielen estetickú funkciu, ale pomáha mu aj pri správnom držaní tela.

Avšak trápi ho aj skolióza. Na jej liečenie by potreboval špeciálnu stoličku. "Nechcem, aby dochádzalo ďalej k deformácii chrbtice. Pomohla by mu aj zdravotná stolička, ktorá má pohyblivé sedadlo na pružine a nasleduje pohyby pri práci a nedochádza tak k nesprávnemu držaniu tela," dodáva Miriam.

Živý prenos programu 2011 Srdce pre deti uvidíte 4. decembra 2011 o 20:15 na JOJke.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy