Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ROZHOVOR: Pri výbuchu munície hľadeli smrti do očí
Zdielať na

ROZHOVOR: Pri výbuchu munície hľadeli smrti do očí

V bývalom vojenskom priestore Javorina, nad dedinou Ihľany, vybuchla ráno munícia. Ľudia, ktorí tam pracovali, zostali šokovaní - pri explózii sa ťažko zranili dve ženy. Podľa ministra Ľubomíra Galka zlyhal zrejme ľudský faktor.

Pri výbuchu sa zranili dve ženy

Pri výbuchu munície sa zranili dve lesné robotníčky, 38-ročnú ženu s ťažkým poranením nohy previezli leteckí záchranári z Popradu do popradskej nemocnice. Druhú, 35-ročnú ženu s ľahšími zraneniami previezla sanitka na ošetrenie do nemocnice v Starej Ľubovni.

Konáre by sa tam páliť nemali

Podľa doterajších zistení ráno medzi 7:30 a 7:45 päť mužov a päť žien pracujúcich pre obec Ihľany v okrese Kežmarok prišlo do lokality Majerka, kde čistili les po ťažbe. Po zapálení nahádzaných konárov nastala explózia. Pri nej sa zranili dve ženy.

Celú vec rieši štátna polícia

"Územie, kde sa nehoda stala, už takmer 15 rokov, štát nevlastní. V roku 1997 bolo toto územie vrátené bývalým vlastníkom. Zároveň tu bola vykonaná dôkladná pyroasanácia," povedal Galko. Podobné nešťastia sa vraj môžu opakovať aj v budúcnosti.

Jedna žena mala "dieru v stehne"

Aspoň podľa vyjadrení polície. Stalo sa to v zložitom horskom teréne, policajti sa na miesto nehody dostali len pomocou ťažkej lesnej techniky. V prvých chvíľach bola zložitá aj presná lokalizácia miesta nehody.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy