Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rozvedení otcovia majú smolu, pas nevybavia
Zdielať na

Rozvedení otcovia majú smolu, pas nevybavia

Pokiaľ nedokážete, že ste šťastne ženatý, nedovolia vám vybaviť si pas. S takýmto zvláštnym prístupom slovenskej polície sa stretli naši mužskí diváci...

Slobodný otec? Len so súhlasom matky!

"Všetko prebiehalo úplne v poriadku až do momentu, keď som prišiel pre pas. Odmietli mi ho vydať s odôvodnením, že ho môže vydať len matke," hovorí nahnevaný otec Vadim. Prečo? Rozvedení otcovia jednoducho nemôžu vybavovať pas pre svoje deti. A tak hoci pán Vadim rozvedený ani ženatý nikdy nebol a s matkou svojho dieťaťa sa dohodli mimosúdne na striedavej výchove, má smolu.

"Volal som matke, vybrala si deň dovolenky a prišla... Ja som sa tam cítil, ako keby som bol zbavený svojprávnosti," dodáva Vadim. Vo väčšine prípadov totiž slobodnej matke vydajú pas bez súhlasu otca, otcovi bez súhlasu matky však nie.

Zákon vraj chráni práva detí

"Ministerstvo vnútra neplánuje tento zákon zmeniť. Nemyslíme si, že je ladený diskriminačne. Skôr si myslíme, že ochraňuje práva detí," povedala hovorkyňa ministerstva Lucia Garajová. Niektorí otcovia ešte dostali takú odpoveď, že svoje deti zvyknú unášať.

Keď je dieťa v opatere matky

Ak má dieťa zverené do opatery matka, otec môže pas vybaviť len za určitých okolností. Žiadosť podať môže, ale potrebuje osvedčený písomný súhlas matky.

Ak ešte súd nerozhodol

Ak ani jeden z rodičov ešte nemá súdnou cestou zverené dieťa do opatery, postup je náročnejší. Treba totiž požiadať o predbežné rozhodnutie súdu a na jeho základe môže rodič požiadať o vydanie cestovného dokladu dieťaťa.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy