Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Iveta Radičová ponúkla demisiu! Ráno oznámi svoje rozhodnutie
Zdielať na

Iveta Radičová ponúkla demisiu! Ráno oznámi svoje rozhodnutie

Podľa kuloárnych správ z prostredia SDKÚ ponúkla dnes premiérka Iveta Radičová svoju demisiu.

Premiérka Radičová údajne dostala jasné odporúčanie od niektorých svojich straníckych kolegov, aby spojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde.

Na rokovaní prezídia SDKÚ mala Iveta Radičová navrhnúť, že ak koalícia spoločne nezahlasuje za euroval, podá demisiu. Zdôraznila však, že ak to urobí, nebude to pod tlakom, ale iba z vlastnej vôle.

Radičová v noci nebude spať, ale premýšľať

Premiérka sa do rána rozhodne, aký postup navrhne v súvislosti s eurovalom. Koaliční partneri sa totiž ani dnes nedokázali dohodnúť na podpore eurovalu 1 a 2. Svoje rozhodnutie oznámi na stretnutí s predsedami koaličných strán, ktoré bude ráno o 9:00 na Úrade vlády SR. Premiérka po skončení Koaličnej rady novinárom povedala, že prehlbujúca sa kríza si vyžaduje nástojčivé riešenie. „Slovensko dokáže len ťažko čeliť problémom osamotené. Bez nadnárodných programov je malá šanca, že zvládneme toto obdobie,“ povedala.

Predstavitelia koaličných strán sa rozišli teraz do svojich straníckych centrál. Tam ešte dnes večer budú rokovania najvyšších straníckych orgánov jednotlivých vládnych strán.

Predsedníčka vlády ponúkla na Koaličnej rade tri alternatívy – spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde, demisiu, ak euroval v parlamente neprejde, ale aj demisiu ešte pred hlasovaním, aby sa vytvoril priestor na ďalšie rokovania.

Zvýšenie eurovalu SaS v parlamente nepodporí, napokon však zaň zahlasuje Smer-SD a vládna koalícia bude pokračovať v pôvodnom zložení. Takýto vývoj riešenia kľúčovej politickej agendy týchto dní predpokladá politológ Rastislav Tóth. Tvrdí, že na Smer-SD, Most-Híd aj KDH tlačia ich európski partneri a preto si "budú musieť splniť úlohy".

Odhad politológa? V utorok nič nebude

V utorok podľa Tótha euroval v pléne schválený nebude, pretože SaS bude proti a Smer-SD sa zdrží. Politológ predvída, že čoskoro sa bude konať opakované hlasovanie, pri ktorom síce bude Smer-SD "frflať", ale zvýšenie záruk v eurovale odobrí.

Politológ Ivan Horský: Radičová sa vzdáva bez boja

Gesto predsedníčky vlády, ktorá ponúka do hry svoju abdikáciu len preto, že sa koaliční partneri nevedia zjednotiť na spoločnom stanovisku k hlasovaniu o eurovale, je pre verejnosť nezrozumiteľné. Tvrdí to politológ Michal Horský. "Takto to vyzerá, že sa premiérka vzdáva bez boja," povedal Horský. Podľa jeho slov by verejnosť skôr uvítala, keby premiérka "doviedla rokovania s koaličnými partnermi do úspešného konca, prípadne keby spojila hlasovanie o eurovale s dôverou vláde."

Premiérka Iveta Radičová sa do rána rozhodne, aký postup navrhne v súvislosti s eurovalom. Koaliční partneri sa totiž ani dnes nedokázali dohodnúť na podpore eurovalu 1 a 2. Premiérka zdôraznila, že to bude jej osobné rozhodnutie. Oznámi ho na stretnutí s predsedami koaličných strán, ktoré bude ráno o 9:00 na Úrade vlády SR. Predsedníčka vlády ponúkla dnes večer na Koaličnej rade tri alternatívy – spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde, demisiu, ak euroval v parlamente neprejde, ale aj demisiu ešte pred hlasovaním, aby sa vytvoril priestor na ďalšie rokovania.

SaS by bola na smiech

Svoj postoj po zásadnej kritike už zmeniť nemôžu, myslí si Tóth. "Boli by všetkým na smiech," vysvetľuje. Politici SaS si podľa Tótha vopred dobre vyrátali, aké budú scenáre vývoja, sú pripravení aj na predčasné voľby a uškodiť by im mohla jedine rekonštrukcia vlády bez ich účasti.

"Všetci vedia, ako to dopadne." Pripúšťa tiež, že SDKÚ-DS a Smer-SD sa už aj dohodli na alternatívach ďalšieho vývoja a na spoločnom schválení eurovalu.

Sulík: Ide o premiérku, povieme nie

Diskusia o eurovale je podľa predsedu SaS Richarda Sulíka len zástupnou témou. Ako vyhlásil dnes na tlačovej besede, hlavným cieľom je prinútiť premiérku Ivetu Radičovú, aby podala demisiu. Odmietol však povedať, kto podľa neho tlačí takto na predsedníčku vlády. „Niektorým ľuďom nejde o euroval a ochranu pred masívnymi škodami, ale o donútenie Ivety Radičovej,“ zdôraznil Sulík s tým, že Slovensko bude platiť najvyšší podiel do eurovalu.

Dodal tiež, že euroval je v rozpore s programovým vyhlásením vlády. „Odmietame prebrať zodpovednosť na rozpad vlády a návrat Roberta Fica. Vyzývame premiérku, aby sa nedala vtiahnuť do mocenských hier,“ vyhlásil Sulík.

Rokovanie o navŕšení eurovalu je prvým bodom 24. schôdze parlamentu, ktorá sa začne v utorok. Hoci podporu tomuto projektu deklaruje výrazná väčšina poslancov, postoj Smeru-SD vyvolal patovú situáciu. Euroval sociálni demokrati síce podporujú, odmietajú zaň však hlasovať, kým koalícia nepreukáže, že ho podporí najmenej 76 hlasmi. V opačnom prípade líder Smeru-SD Robert Fico žiada politické ústupky

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy