Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čentéš môže byť šéfom prokuratúry, povedal Ústavný súd
Zdielať na

Čentéš môže byť šéfom prokuratúry, povedal Ústavný súd

Ústavný súd definitívne rozhodol. Poslanci môžu Generálneho prokurátora voliť tajne aj verejne. Novozvolenému šéfovi Jozefovi Čentéšovi by tak nemalo už nič stáť v ceste. Na ťahu je prezident...

Jozef Čentéš je rád, že jeho zvolenie je v poriadku. "Zastávam právny názor, že neexistujú zákonné prekážky, ktoré by bránili môjmu vymenovaniu," vyhlásil. Prezident Ivan Gašparovič už nemá dôvod otáľať s vymenovaním Jozefa Čentéša za prokurátora, myslí si aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Očakávame, že bude konať, ústavný súd už rozhodol, nemôže sa vyhovárať," povedal.

Boj o prokuratúru

Ako dodal, rozhodnutie ústavného súdu, že verejná voľba je v poriadku, očakával. "Inde je v poriadku, ak je verejná voľba a pri generálnom prokurátorovi nie?" spýtal sa. Možnosť verejnej voľby zaviedla koaličná novela rokovacieho poriadku parlamentu. To napadli poslanci za Smer-SD aj zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý.

Národná rada sa snažila zvoliť generálneho prokurátora od novembra 2010. Čentéša zvolili 17. júna v tajnej voľbe, hlasovalo za neho 79 z 80 prítomných poslancov, jeden sa zdržal. Pôvodný Čentéšov protikandidát Dobroslav Trnka sa krátko pred voľbou vzdal kandidatúry. Prezident Gašparovič odmietol Čentéša vymenovať do funkcie s tým, že musí počkať na verdikt Ústavného súdu.

Porážka pre Fica

Rozhodnutie Ústavného súdu, je neúspechom pre ficovcov. "Je to istým spôsobom porážka pre Smer, ktorý dlho žil touto otázkou," povedal  politológ Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV. Napriek tomu, že Smer vyviazol z tejto bitky ako porazený, podľa politológa dostatočne skompromitoval koalíciu.

Keďže Ústavný súd SR neoznačil tajné zvolenie Jozefa Čentéša za protiústavné, hlava štátu by ho mala vymenovať. "Aj keď pre prezidenta nemusí byť stanovisko parlamentu záväzné, Ústava nezaväzuje prezidenta vymenovať generálneho prokurátora, už nemá dôvod spochybniť ústavnosť voľby," dodal Marušiak.

Gašparovič mlčí

Ivan Gašparovič zatiaľ nebude komentovať dnešné rozhodnutie. Prezident sa informáciu dozvedel len z médií, uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač. "Po doručení písomného rozhodnutia sa prezident k verdiktu Ústavného súdu vyjadrí," dodal.

Voľba generálneho prokurátora bola v parlamente viac ako napätá. Pripomeňte si to v nasledujúcej reportáži.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy