Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Parlamentný chaos: Poslanci po trápení zvolili Čentéša!
Zdielať na

Parlamentný chaos: Poslanci po trápení zvolili Čentéša!

Parlamentná telenovela s voľbou generálneho prokurátora pokračovala aj dnes. Hoci poslanci boli odhodlaní ho voliť opäť tajne, na poludnie prišiel ďalší zvrat. Dobroslav Trnka vzal späť svoju kandidatúru. Napokon bol zvolený koalíciou preferovaný Jozef Čentéš!

Opozičný kandidát Dobroslav Trnka sa odmietol zúčastniť ďalšej voľby generálneho prokurátora. Kandidatúru stiahol pár chvíľ pred hlasovaním parlamentu.

Poslanci sa po tomto oznámení začali naťahovať či hlasovanie vôbec uskutočniť. Smeráci zvažovali voľbu oddialiť obštrukciou. Pôvodne sa do rozpravy mali prihlásiť všetci z ich klubu. Koalícia však presadila, aby sa o každom z dvoch bodov mohlo rokovať maximálne 12 hodín. Čas sa rozdelil medzi jednotlivé poslanecké kluby podľa ich sily. Už predtým rokovanie parlamentu opustili poslanci za SNS.

Poslanci za Smer tak mali pri každom bode nárok na vystúpenia v dĺžke niečo pod päť hodín. Na skrátenie času reagovali dupotom, bučaním a búchaním po laviciach. „V rámci demokratického ponímania navrhujem, aby ste rovno na nás, opozíciu, poslali kukláčov, nech nás vyvedú stadiaľto a nemusíme povedať vôbec nič,“ povedal Pavol Paška. Napokon sa do rozpravy k volebnému poriadku prihlásil len on.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy