Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Policajti s novými zbraňami? Zrejme si ešte počkajú...
Zdielať na

Policajti s novými zbraňami? Zrejme si ešte počkajú...

S výmenou policajných zbraní malo ministerstvo vnútra začať už v tomto roku. Môže sa však stať, že ani jeden policajt novú ručnú zbraň pod stromček nedostane. Nákup pribrzdil sporný tender a tak ministerstvo teraz musí podmienky upraviť, opäť počkať na prihlášky uchádzačov a až potom spustí aukciu. V hre je 24- tisíc ručných zbraní.

Naši policajti súrne potrebujú nové a kvalitnejšie zbrane. Prezbrojenie polície však brzdí sporný tender. Jeho transparentnosť napadol slovenský výrobca ešte v decembri minulého roka, keď ministerstvo vydalo predbežné oznámenie. Jednou z podmienok bolo, aby boli ručné zbrane vyrábané v troch veľkostiach rovnako konštrukčne zostrojené.

V júni, keď ministerstvo súťaž spustilo oficiálne, v podmienkach pribudli aj ich presné rozmery. Tender preto výrobca napadol na Úrade pre verejné obstarávanie. "Tento tender už pri jeho vyhlásení vykazoval známky, že bol niekým zmanipulovaný v prospech nejakého konkrétneho záujemcu," tvrdí slovenský výrobca.

Toto obvinenie odmieta ministerstvo vnútra: "Pokiaľ by bolo akékoľvek podozrenie, že súťaž je šitá na jednu firmu, tak ministerstvo túto súťaž zruší a zadefinuje podmienky nanovo, ale takéto podozrenie sa nepotvrdilo, ani preverovaním Úradu pre verejné obstarávanie."

Úrad však informuje: "Tender zrušený nebol, ale rozhodnutie konštatuje nesúlad so zákonom o verejnom obstarávaní a to pri dodržiavaní princípu nediskriminácie a transparentnosti"

Možnosť prihlásiť sa do súťaže na prezbrojenie polície mali záujemcovia do 31. augusta. Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie ale celý proces predĺži a policajti môžu na zbrane čakať o niekoľko mesiacov dlhšie.

Minister vnútra Daniel Lipčic stále verí: "Plán bol, že začneme tento rok, ten plán stále platí a pevne verím, že kompletné prezbrojenie bude hotové na budúci rok."

SITA/ ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy