Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Koniec tankov v armáde! Posledných 30 predajú...
Zdielať na

Koniec tankov v armáde! Posledných 30 predajú...

Tankové vojsko v slovenských ozbrojených silách končí. Kvôli nedostatku peňazí ho čaká už len niekoľko mesiacov života...

Vedenie rezortu plánuje, že tankové vojsko zruší k 1. januáru 2012. "Lebo od tohto dátumu máme naplánované všetky veľké zmeny, nielen tankové vojsko, ale aj zrušenie vojenského folklórneho súboru Jánošík - zatneme poriadne do tých štruktúr," povedal minister obrany Ľubomír Galko.

Tanky vyhlásia za prebytočné a ich ponúknu na predaj. Minister zatiaľ neodhaduje, akú sumu by to mohlo priniesť do štátnej pokladnice. "Pevne verím, že sa nám podarí urobiť to, čo pri poslednom predaji, keď sme dostali oveľa vyššiu sumu, než aká sa predpokladala," uviedol Galko.

Tankové vojsko v slovenských ozbrojených silách končí, lebo je v našich podmienkach z hľadiska budúcich hrozieb nevyužiteľné. So zámerom zrušiť ho počítajú aj závery strategického hodnotenia obrany, ktoré už prerokovala Bezpečnostná rada.

V praktickej rovine to znamená, že v armáde skončí 28 strojov T-72M1 a dva veliteľské T-72M1K. Tie sú dnes súčasťou troch útvarov - jedného v Trebišove a dvoch v Martine, pričom na ich obsluhe a prevádzke sa podieľa asi stovka ľudí z radov vojakov a civilných zamestnancov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy