Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Meteorológovia zvyšujú varovanie, padajú teplotné rekordy
Zdielať na

Meteorológovia zvyšujú varovanie, padajú teplotné rekordy

Na Slovensku opäť platí od 12-tej druhý stupeň výstrahy pre vysoké teploty. Až 37 stupňov Celzia môže byť popoludní na Záhorí, Hornom Ponitrí, Podunajskej nížine, strednom Pohroní, Gemeri a na juhovýchode.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Na severozápade, Horehroní a Turci sa očakávajú ojedinele maximálne teploty vzduchu v rozmedzí 34 až 36 stupňov Celzia. Pre zvyšok Slovenska je vydaná výstraha prvého stupňa.

Tropické horúčavy sa postarali o prepisovanie rekordov. V pondelok padol v Poprade, v utorok už na šiestich miestach. V Hurbanove namerali 35,4 stupňa Celzia, čo je najvyššia maximálna denná teplota od roku 1950. Teplotné maximá padli aj v Piešťanoch, Nitre, Sliači a v Žiline.

Tabuľky maximálnych teplôt sa prepisovali i v stredu. V Hurbanove padol teplotný rekord z roku 1917, meteorológovia tam namerali viac ako 36 stupňov Celzia. Tropické teploty prepísali teplotné rekordy aj v Dudinciach, Nitre, Bratislave, na Sliači a aj v Lučenci.

Dehydratácia, úpaly, prehriatie, kŕče a kolapsy sú najčastejšie stavy spojené s tropickými horúčavami. Aj to hrozí v prípade, ak podceníme horúce letné počasie.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy