Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rezort práce rozdá Rómom antikoncepciu...
Zdielať na

Rezort práce rozdá Rómom antikoncepciu...

Ministerstvo práce chce platiť antikoncepciu ženám zo sociálne slabších rodín. Podľa zámeru rezortu práce by sa v budúcnosti mohli niektoré ženy dočkať preplácania plnej sumy za hormonálne tabletky, v prípade vkladania vnútromaternicového telieska by im štát preplácal plnú sumu za zákrok.

Navrhuje sa aj  možnosť bezplatnej sterilizácie pre ženy a mužov z prostredia sociálne vylúčených spoločenstiev, ktorá má byť uhrádzaná formou príspevku z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a príslušnej zdravotnej poisťovne.

S týmito návrhmi zásadne nesúhlasí Fórum života. Podľa Fóra plodnosť ani tehotenstvo nie sú chorobou, a rovnako tak antikoncepcia a sterilizácia nie sú liečbou. Nemožno ich teda vydávať za zdravotnú starostlivosť.

Keďže drvivá väčšina občanov žijúcich v sociálne vylúčených spoločenstvách sú podľa Fóra života Rómovia, vytváranie antikoncepčných a sterilizačných programov s cieľom zníženia pôrodnosti týchto občanov zaváňa rasizmom a diskrimináciou.

Za použitie antikoncepcie, presnejšie kondómu, hrozí aj pokuta. Podrobnosti v reportáži Ivany Šiškovej z Črepín s hviezdičkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy