Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Dobrá správa pre rodičov, zlá pre samosprávy: Škôlky by mohli byť bez poplatkov
Zdielať na

Dobrá správa pre rodičov, zlá pre samosprávy: Škôlky by mohli byť bez poplatkov

BRATISLAVA / Od budúceho roka by rodičia detí, ktoré navštevujú materskú školu, nemuseli platiť poplatky. Ministerstvo školstva totiž plánuje financovanie škôlok zmeniť. Po novom by ich nefinancovali samosprávy, ale štát. Mestám a obciam sa tieto zmeny nepáčia.

Všetko momentálne financujú mestá a obce z podielových daní. Okrem toho platia poplatky aj rodičia. Po novom ale čaká financovanie zmena. Škôlky by mali dostať peniaze od štátu, a to na základe toho, koľko detí materskú školu navštevuje.

"Už v minulosti štát zaviedol rôzne povinnosti vo vzťahu k samosprávam, napríklad povinnú predškolskú dochádzku. To sú všetko veci, ktoré vplývajú na financovanie, preto štát financovanie preberá na seba," ozrejmil minister školstva Tomáš Drucker z Hlasu.

Mestá nesúhlasia

Mestá, ktoré škôlky stále financujú, ale so zmenami zatiaľ nesúhlasia. Obávajú sa, že prídu o časť podielových daní, teda o tisícky eur. "Financovanie je nepredvídateľné a v tejto chvíli ani nevieme, či nedostaneme menej, ako máme teraz. Odmietame, aby sme potom pôsobili spôsobom, že keď nebude dostatok financií, tak skôlky budú chodiť za namij, aby sme ich financovali z našich zdrojov," povedal Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska.

V hre je aj zrušenie poplatkov

Ušetriť by mohli aj rodičia škôlkarov. V hre je zrušenie poplatkov, ktoré sú najvyššie vo väčších mestách. Možnosť platenia poplatku by niekde mohla zostať, ak by o tom rozhodlo miestne zastupiteľstvo.

"Jeho úhrada sa ustanovuje len ako možnosť, za zákonom ustanovených podmienok, so zohľadnením životnej úrovne v príslušnom okrese," vyjadrilo sa miniterstvo školstva v stanovisku.

Samosprávy aj v tomto prípade hovoria, že im peniaze budú chýbať. Mestá budú tlmočiť výhrady ministrovi školstva v súvislosti s financovaním materských škôl"Zhorší sa finančná situácia samospráv, ale zároveň aj kvalita poskytovaných služišb v škôlkach," vysvetlila Jana Červenáková z Únie miest Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy