Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Rodičovský príspevok dostanú státisíce dôchodcov. Pôjde o takmer o 340-eur
Zdielať na

Rodičovský príspevok dostanú státisíce dôchodcov. Pôjde o takmer o 340-eur

BRATISLAVA / Rodičovský príspevok dostane viac ako 900-tisíc dôchodcov. Priemerne pôjde takmer o 340-eur.

TV JOJ

Rodičovský dôchodok je politickým pomníkom exministra Milana Krajniaka. Sociálni demokrati ho kritizovali ako diskriminačný voči bezdetným, dôchodcom so zdravotne znevýhodnenými, málo zarábajúcimi alebo prípadne deťmi pracujúcimi v zahraničí. Napriek tejto svojej kritike ľavičiari po nástupe do vlády rodičovský dôchodok zachovali a teraz aj začali vo vlastnej réžii vyplácať.

Podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas) seniori dostanú dve platby, jedna bude so štandardným dôchodkom, druhá s rodičovským. V období, keď minister nastupoval do úradu, kázal zákon vyplácať rodičovský dôchodok podobne ako starobný, teda v mesačných intervaloch. V priemere by tak mesačne dôchodci dostali viac o 15 eur za každé pracujúce dieťa. Koalícia sa ale napokon rozhodla zákon zmeniť.

"Nesúvisí to s kampaňou do eurovolieb," hovorí Tomáš. Podľa neho chceli v polovici júna vyplatiť rodičovský dôchodok jednorázovo.

Milióny eur na dôchodky

Na rodičovské dôchodky pôjde zo sociálnej poisťovne tento rok viac než 300 miliónov eur. Ďalších vyše 800 miliónov poputuje na trináste dôchodky. Spolu so zhoršujúcou sa demografiou to môźe byť pre udržateľnosť dôchodkového systému nebezpečné.

Erik Tomáš minulý rok navrhoval, aby sa na rodičovský dôchodok našli peniaze inde než v Sociálnej poisťovni  v dvoch percentách daní, ktoré fyzické osoby poukazujú neziskovkám. Podľa Michala Šimečku štát nemá na súbeh oboch dôchodkov peniaze. Naopak, podľa ministra práce sa našlo riešenie.

Poisťovňa ho vyplatí automaticky

Rodičovský dôchodok vyplatí Sociálna poisťovňa automaticky. Minulý rok sa však proces nezaobišiel bez komplikácií. Tisíce dôchodcov, ktorý naň mli nárok, ho nedostali včas a poisťovňa musela situáciu riešiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy