Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tma, búrka, lejak... Na Orave vážna hrozba povodní
Zdielať na

Tma, búrka, lejak... Na Orave vážna hrozba povodní

Orava sa znovu ocitla pod vodou. Včera okolo poludnia obloha stemnela a prišla búrka so silným lejakom. Voda podmývala domy, ničila polia, zaliala hlavný ťah na Poľsko.

SATELITNÉ ZÁBERY POHYBUJÚCICH SA BÚROK NÁJDETE TU

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo niekoľko obcí. Jeden jazdný pruh cesty z Kraľovian do Poľska bol na dlhú dobu uzavretý. Zosunul sa tu svah. Veľká voda narobila škody aj v dedinke Oravská Poruba. "Prívalový dážď ničil úrodu i cesty a vytápal domy. Ľuďom v mnohých prípadoch zostávali už len oči pre plač, proti živlu bojovať nevládali," opisoval v príspevku cez projekt tvojenoviny náš čitateľ Roman Macák.

Podobné problémy pritom boli aj pred niekoľkými dňami. Príčinou minulotýždňových povodní je poškodená krajina, chýbajú terasy, medze či remízky.

„V minulých rokoch sa zdalo, že práve táto lokalita nie je až tak dramaticky postihovaná povodňami, no ukazuje sa, že to nie je pravda. Tým, že sme v minulosti odstránili terasy, medze, remízky a iné prvky v krajine - lesné a poľné cesty zbierajú ohromné množstvo dažďovej vody a spôsobujú traumu tým, ktorí majú dole postavené svoje domy,“ povedal manažér Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí Michal Kravčík.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si Najlepšie počasie do vášho mobilu.

foto: Roman Macák

Súvisiace články

Najčítanejšie správy