Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Rozbehla sa výstavba nájomných bytov. Na Zemplíne majú veľa záujemcov
Zdielať na

Rozbehla sa výstavba nájomných bytov. Na Zemplíne majú veľa záujemcov

ZEMPLÍN / Najprv pandémia Covid-19, potom vojna na Ukrajine, nárast úrokových sadzieb na úveroch a nestabilita v zamestnaní. Toto všetko sú dôvody, prečo sa ľudia obávajú investovať do bývania. Lenže žiť niekde musia a ako riešenie sa ukazujú obecné nájomné byty. Na Zemplíne sa rozbehla výstavba vo veľkom meradle a hoci niektoré obecné bytovky majú ešte len základy, záujemcovia o ubytovanie sa už hlásia. A je ich viac než počet dostupných bytov.

"V dnešnej dobe dostať hypotéku...Sú sadzby, aké sú. Ľudia nemajú vlastne peniažky a niekto žije fakt z tej od výplaty do výplaty," zhodnotila obyvateľka obecnej bytovky v Zemplinkých Hámroch Mária Pohlová. Aj preto sú obecné nájomné byty stále viac zaujímavé.

​V Zemplínskych Hámroch majú žiadateľov viac, ako samotných bytov. "Sú takí, ktorí čakajú. Ak by niekto odišiel, poradovník je celkom slušný," potvrdil starosta obce Zemplínske Hámre Ján Kepič. "Dnes každý vníma aj tú nestabilitu v zamestnaní a zvyšované ceny energií, zvyšované ceny potravín, a preto nie každá mladá rodina má odvahu pustiť sa do výstavby rodinného domu," vysvetlila starostka obce Jasenov Lucia Sukeľová.

Najviac sa byty ujali v Prešovskom kraji

Najväčší záujem o výstavbu nájomných bytov bol za posledné štyri roky v Prešovskom kraji. Podľa Štátneho fondu rozvoja bývania išlo o investície vo výške takmer 26 miliónov eur. "Druhým krajom s najväčším záujmom bol Nitriansky kraj s požadovanou podporou niečo málo cez 18,5 milióna eur na výstavbu 503 bytových jednotiek," priblížila Kristína Starosta z ŠFRB.

​V Jasenove pri Humennom ešte len začali stavať a už sa hlásia záujemcovia o byt. "Ak obec požiada o príspevok na výstavbu nájomných bytov, tak môže dostať dotáciu z ministerstva dopravy a výhodný úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Tak potom nie je ani veľmi dôvod váhať," vysvetlila Sukeľová. Kristína Starosta dodala, že Štátny fond rozvoja bývania má a aj mal v období od roku 2019 fixnú úrokovú sadzbu pre samosprávy 0 až 1 percento. "Úvery, ktoré sú aj výhodné, ale čo je dôležité, nezarátavajú sa do celkového zadlženia obce," zhodnotil starosta Kepíč.

Výstavbou obecných nájomných bytov si samosprávy zároveň zvyšujú aj počet obyvateľov. V Jasenove kvôli výstavbe bytovky v lokalite zabezpečili všetky inžinierske siete. Zjednoduší sa tak situácia aj pre záujemcov o výstavbu rodinných domov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy