Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Koniec rekvalifikačných kurzov pre živnostníkov. Rezort práce ich vyškrtol
Zdielať na

Koniec rekvalifikačných kurzov pre živnostníkov. Rezort práce ich vyškrtol

BRATISLAVA / Na rekvalifikačné kurzy môžu živnostníci nateraz zabudnúť. Rezort práce ich totiž z projektu s názvom "Zručnosti pre trh práce", vyčiarkol. Ide pritom o pokračovanie projektu z obdobia minulej vlády. Má trvať do marca 2026 a je naň vyčlenených viac ako 42 miliónov eur.

​Rekvalifikačné kurzy živnostníkom zlepšujú zručnosti

"Ja som mala záujem o rekvalifikačný kurz ešte minulý rok. Len som nevedela, že tam sú nejaké dlhé lehoty, kým sa to schváli. Tak som si povedala, že to vyskúšam teraz," povedala živnostníčka Marianna. Živnostníčka Marianna z Bratislavy si chcela prostredníctvom rekvalifikačného kurzu rezortu práce zlepšiť zručnosti v kaderníctve. A hlavne sa chcela v tejto oblasti stať plnohodnotnejšou. Pri uplatnení tohto nároku ale narazila. "Všetko som si vybavila, našla som si školu. Nerozumiem vôbec, prečo nám túto možnosť berú. Je to akože veľká škoda. Nie je to fér," sťažuje sa Marianna.

"Dôvodom vylúčenia SZČO z tohto projektu bola najmä skutočnosť, že v zmysle schémy minimálnej pomoci na podporu zamestnanosti by bola finančná pomoc tejto skupine žiadateľov štátnou pomocou, ktorá sa v rámci národného projektu Zručnosti pre trh práce neuplatňuje," informovala hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Iveta Dorčáková.

​Peniaze na kurzy sú

"Vnímam to ako nedostatok tohto projektu, pretože je to dobrý projekt, ktorý má obsiahnuť zhruba štyridsať tisíc ľudí. Je to pokračovanie projektu z minulej vlády, kde išlo o dvadsaťpäť tisíc ľudí, ale tam tí živnostníci boli zahrnutí," vyjadrila sa poslankyňa NR SR Simona Petrík (PS). O túto výhodu prišli najmä malí živnostníci. Reč je napríklad o masérkach, o kaderníčkach, o klampiaroch, či o sústružníkoch.

"Tých 1500 eur nie je nezanedbateľná suma. Aj oni sa potrebujú prispôsobovať trendom a je to pre nich nevýhoda na trhu práce," dodala Petrík. "Je to pre mňa veľký problém, že sme o túto možnosť prišli. A keď viem, že na to peniaze sú," povedala Marianna. Naopak, pribudli iné skupiny, ako napríklad študenti do 26 rokov, ľudia od 50 rokov, alebo ženy po materskej dovolenke. Na úrady práce doteraz prišlo 6300 žiadostí.

Problém teba riešiť čím skôr

"Z toho bolo viac ako 2300 žiadostí na podporu rekvalifikácie uchádzačov o zamestnanie. A necelých štyritisíc žiadostí na podporu vzdelávania záujemcov o zamestnanie," uviedla Dorčáková. Ak by rezort práce dokázal tento problém pružne vyriešiť, dôležité je, aby to urobil čím skôr. Rekvalifikačný kurz totiž trvá minimálne tri mesiace a mohlo by sa stať, že živnostníci si nárok na to tento rok uplatniť už nestihnú. "Mohli by na toto prihliadnuť a čoskoro to opraviť," skonštatovala Petrík. "Veľmi by sa ľudia potešili, kebyže to prehodnotia," ukončila Marianna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy