Zatiahnuté
19°
Bratislava
Vít
15.6.2024
Vládna koalícia pokračuje v rokovaní o zrušení RTVS
Zdielať na

Vládna koalícia pokračuje v rokovaní o zrušení RTVS

BRATISLAVA / Vládna koalícia pokračuje v rokovaní o zákone, ktorý prinesie zmeny pre RTVS. Navrhnutý zákon by tak prešiel do druhého čítania.

​​Najdôležitejšou témou v parlamente počas stredy (22. 5.) je zrušenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a vznik novej nástupníckej organizácie Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Okrem zmeny názvu príde zmenou zákona aj k ukončeniu aktuálneho funkčného obdobia terajšieho riaditeľa Ľuboša Machaja, ktorého volil ešte predchádzajúci parlament. Zároveň sa budú meniť pravidlá výberu nového generálneho riaditeľa. Po novom ho bude voliť rada STVR tvorená deviatimi členmi, z ktorých štyroch nominuje ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Zvyšných piatich bude voliť parlament pod kontrolou rovnakej vládnej väčšiny.

​Opozičné strany tieto zmeny vidia ako jasnú snahu mocensky ovládnuť RTVS. Koalícia však tvrdí, že nemá inú možnosť a ľudské práva sú podľa strán ohrozené, keďže nedostávajú z verejnoprávneho telerozhlasu objektívne informácie a ide o protivládne médium. Prejavy opozície pôsobia kultivovanejšie najmä kvôli minulotýždňovému atentátu na premiéra Roberta Fica. V utorok (21. 5.) prišlo v parlamente k spoločnému odsúdeniu tohto činu.

Objavila sa aj kritika

Rokovanie občas narúšali vyostrenejšie komentáre. Márii Kolíkovej z opozičnej strany SaS sa napríklad nepozdáva, ako ministerka kultúry pristupuje k zákonu ako jeho predkladateľka. "Nerozumiem, prečo sa predkladateľka zákona potuluje po pléne, rozpráva sa s poslancami a vybavuje si svoje iné témy a záležitosti, prípadne sa rozpráva s predsedajúcim. Pochybujem, že o obsahu zákona, ktorý sa tu prejednáva. Je to, bohužiaľ, absolútne nekultúrne a neslušné," uviedla Kolíková.

Ministerka kultúry na tieto slová nereagovala, vzala si až záverečné slovo. "Som rada, že väčšina z vás jednoznačne pochopila, že predložením zákona sa do vysielania Slovenskej televízie a rozhlasu vo veľmi veľkej miere vracia bývala osobitá identita týchto verejnoprávnych médií," uviedla.

Za posunutie zákona hlasovalo 77 poslancov. Medzi nimi aj poslanci Hlasu, ktorí avizujú, že s aktuálnou podobou nie sú stopercentne spokojní a v druhom čítaní budú žiadať zmeny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy