Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nové podrobnosti k zmene RTVS: Nového riaditeľa nepoznáme
Zdielať na

Nové podrobnosti k zmene RTVS: Nového riaditeľa nepoznáme

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novela zákona o verejnoprávnych médiách spustila vlnu kritiky na ministerstvo kultúry. Proti plánovaným zmenám sa už podpísalo viac ako tisíc zamestnancov RTVS. Ministerka Martina Šimkovičová sa pred kamery s podrobnosťami zákona postavila vo štvrtok 14. marca v sprievode predsedu SNS i ministra životného prostredia a štátneho tajomníka.

​Zmeny vo verejnoprávnych médií označuje opozícia aj vedenie RTVS za snahu o politické ovládnutie inštitúcií. Naopak ministerstvo zas argumentuje zlým hospodárením, zlými podmienkami, či neplnením si verejnoprávnych funkcií. "Aby sa veci dali do poriadku nie v tom zmysle, ako ich vy dezinterpretujete, že chcem ovládnuť RTVS. My chceme dať, naozaj, len veci do poriadku," tvrdí štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala. "Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, so zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a medzinárodnými zmluvami," uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS).

Vyjadril sa aj generálny riaditeľ RTVS

"Nemyslím si, že tá snaha vstúpiť do RTVS pominie, ale mojim cieľom je, aby sa tie paragrafy o odvolaní riaditeľa bezdôvodne a podobne, zmenili. Pochybujem, že sa podarí obhájiť ten priestor. Možno sa to podarí odložiť a nebude to také dramatické, lebo to, ako je to napísané je tvrdá sekera," povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

I pre kontrolu hospodárenia a rozvoj inštitúcií vidí SNS problém hlavne v osobe generálneho riaditeľa. Ten po slovách Tarabu zvažuje i právne kroky. "Nikdy táto vláda nebude nalievať peniaze do inštitúcie, ktorú riadi bezdomovec zasypaný exekúciami," povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS)."Ja zvažujem, že urobím aj kroky na ochranu mojej osobnosti, lebo to považujem za prekročenie rámca. Radil som sa aj s právnikmi . Toto ešte v čas oznámim. Naozaj si myslím, že toto je už cez hranicu," tvrdí Machaj.

Do priebehu tlačovej konferencie predsedu SNS vstúpil nečakane urážkou jeden z umelcov, ktorý sa zhromaždili pred ministerstvom. Ten sa dostal do miestnosti riadne dverami, ktoré nik nekontroloval. "Ma tu nejaký človek nazve debilom, čo si to dovoľujete?" reagoval Andrej Danko (SNS). Umelec sa na kameru ospravedlnil.

Meno nového riaditeľa stále nepoznáme

Ministerka potvrdila, že zatiaľ nie je dohoda na mene nového riaditeľa. Viac podrobností sme sa ale nedozvedeli, keďže sa debata zvrhla miestami na prestrelku, koľko otázok sa môžu médiá opýtať a či bola alebo nebola otázka zodpovedaná. Na odchádzajúceho predsedu SNS si pred budovou počkala i hŕstka nesúhlasiacich umelcov z platformy otvorená kultúra. Síce sa pri nich nepristavil, ale poslal im vzdušný bozk

Zákon je možné pripomienkovať do utorka 19. marca, a následne o ňom bude zjavne rokovať ešte koaličná rada. Posledné slovo budú mať poslanci v parlamente po schválení vládou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy