Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rómovia verzus farár: Odmietol im pochovať dieťa, vraj sú sektári
Zdielať na

Rómovia verzus farár: Odmietol im pochovať dieťa, vraj sú sektári

Niektorí Rómovia z osady pri Richnave sú pri pohreboch odkázaní sami na seba. Miestny farár ich obviňuje, že sa spolčili so sektou a údajne odmieta pochovávať dokonca aj ich deti, ktoré zomreli krátko po narodení. Nedávno takto zomrel malý Samko. Vlastná rodina mu vykopala hrob a potom ho zahrabala.

Milanova družka sa práve vrátila z nemocnice. Stále sa ešte nespamätala z ťažkého pôrodu, pri ktorom prišlo ich dieťa o život. Miesto osláv tak musel vybavovať pohreb. Čo sa však nestalo? Farár zo susednej dediny, za ktorým zašiel, mu však oznámil, že z pohrebu nič nebude. Vraj sa Rómovia z Richnavy nechali zlákať už dávnejšie cudzím pastorom a vystúpili z katolíckej cirkvi. Konanie pastora navyše prirovnal k sekte...

"Tomu, kto opustil katolícku vieru a disciplínu katolíckej cirkvi a následne žiada katolícku cirkev o nejaké náboženské úkony, farár nie je povinný vyhovieť," komentoval konanie farára Peter Majda, kancelár biskupského úradu.

Podobnú skúsenosť ako Milan a Veronika však má aj ďalšia dvojica, Valéria a František, ktorí v decemborvých mrazoch museli pochovať vlastnými rukami svoje deviate dieťa. Presne tak konali aj Milan s Veronikou. "Bez farára, bez všetkého, len tak sme ho pochovali. Tak sme ho dali dnuka a dobre," komentuje žena blízka rodine.

Obe dvojice však tvrdia, že sú verní katolíci a z cirkvi vraj nevystúpili rovnako ako nevstúpili do žiadnej sekty. Avšak poznajú niektorých obyvateľov Richnavy, ktorí tak spravili. Pozrite si videoriport Vlada Jureka.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy