Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
VIDEO: Humenskí Rómovia sa topia v odpadkoch
Zdielať na

VIDEO: Humenskí Rómovia sa topia v odpadkoch

V Humennom majú problém s odpadom. Zatiaľ čo sú koše a kontajnery v meste poloprázdne, v mestskej časti Podskalka je odpadu viac ako dosť. Od začiatku roka z osady vyviezli neuveriteľných 300 ton odpadu. Dôvod je jednoduchý. Rómovia si domov prinesú všetko, čo možno niekedy budú potrebovať.

Rómovia si do osady odpadky nosia zámerne. Väčšinu z nich ale nepoužijú, a tak sa im odpad zhromažďuje priamo pod nohami. Ak by sme smetiarske autá s doteraz vyvezeným odpadom postavili jedno za druhým, vznikla by viac ako 300 metrová kolóna.

Rómovia sa sťažujú na zápach a premnožené hlodavce. Kontaminované sú aj podzemné vody. Jediným šťastím je to, že v osade nemajú zdroje pitnej vody, ktoré by niekto využíval. Osadníci vinu hádžu jeden na druhého a tvrdia, že odpad tam je odjakživa.

Osada s 1 300 ľuďmi ale dokázala od začiatku roka vyprodukovať také množstvo odpadu, aké sa nazbiera v 38-tisícovom Humennom za mesiac. Ak by sme chceli Podskalku od odpadkov vyčistiť úplne, zamestnanci technických služieb by museli odpad vyvážať každý deň po dobu jedného mesiaca.

Humenskí Rómovia z osady žijú v odpadkoch

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy