Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Minister Taraba potvrdil, že jeho národnou prioritou sú vodovody a kanalizácie
Zdielať na

Minister Taraba potvrdil, že jeho národnou prioritou sú vodovody a kanalizácie

KOLÁROVO / Mesto Kolárovo čakajú veľké zmeny. Už nebude svojimi splaškami znečisťovať Váh a spodné vody na Žitnom ostrove v blízkosti dvoch chránených území. A to vďaka 28 miliónom z eurofondov. Okrem čističky tam pribudne aj 46 kilometrov kanalizačných sietí. Minister životného prostredia uviedol, že chce pokračovať v odkanalizovaní Slovenska.

"Budovanie a rozvoj je hlavne záležitosť samosprávy a štátu. My keď sme to prebrali vlastne, tak sme to s takýmto hendikepom a záťažou prevzali," povedal generálny riaditeľ Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Marek Illéš. Do dnešného dňa, celé desaťročia, všetky splašky z domácností i z firiem v Kolárove putujú priamo do Váhu.

Za posledné dva roky sa v Kolárove klepkalo na základný kameň čističky odpadových vôd už po druhýkrát, ale splašky sa aj po investícii vodárenskej spoločnosti čistia len mechanicky. Teraz tu ale pristálo 28 a pol milióna eur. "Na túto linku budú napojené dve biologické linky, k projektu, ktorý je podporovaný v rámci nenávratného finančného príspevku z eurofondov," povedal investičný riaditeľ ZVS Štefan Štefek. "Teraz je odkanalizovaných 30 % mesta a s týmto projektom ten zvyšok, tých 70% dobehneme, plus čističku," konštatoval primátor Kolárova Béla Halász. "Je podľa mňa naozaj až hanebné, že rok 2024 na Slovensku má celé geografické lokality, ktoré nie sú ani čističkami, ani kanalizačnou sieťou, ani vodovodmi obhospodárené a môžem povedať, že toto je moja národná priorita," oznámil minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Pomôžu eurofondy

Odvedenie splaškových vôd v Kolárove do žúmp, ktoré sú často v zlom technickom stave a nespĺňajú podmienky tesnosti, spôsobuje znečistenie podzemných a povrchových vôd. "Prekopávame eurofondy, aby sme z vecí, ktoré z môjho pohľadu nemajú prioritu, peniaze preklopili na odkanalizovanie Slovenska. Napríklad projekty rôzne stále označovania tratí a informačných chodníkov je všetko bohumilá pekná činnosť, ale nie je taká priorita, aby do toho išli stovky tisíc euro," vyjadril sa minister Taraba. Minister ďalej zdôraznil, že vodárenské spoločnosti by mali zostať v plnej kontrole miest a obcí. "Ak my máme nalievať stovky miliónov euro do vodárenských spoločností, tak my chceme vidieť, že sa tam nedeje nič pre skrytú privatizáciu tých firiem," upresnil Taraba. Minister životného prostredia chce hľadať riešenia aj pre východ krajiny a Oravu, kde sú menšie aglomerácie vzdialenejšie od seba. "Náš odhad je, že potrebujeme na odkanalizovanie asi 1,5 miliardy euro," uviedol minister. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy