Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na východe máme logistický drahokam. Prekladiská ale potrebujú rekonštrukciu
Zdielať na

Na východe máme logistický drahokam. Prekladiská ale potrebujú rekonštrukciu

TREBIŠOV / Čierna nad Tisou a Dobrá. V tesnej blízkosti ukrajinských hraníc sa nachádzajú naše dve strategické logistické prekladiská. Potrebujú však rekonštrukciu, na ktorú by mala prispieť aj Európska únia. Práve tieto terminály totiž majú zohrať kľúčovú úlohu pri obnove nášho suseda po vojne.

"Máme nejakú technológiu, ktorá je nevyhovujúca. Máme nejaký vozový park, ktorý je nevyhovujúci. Chceme sa dostať na úplne novú úroveň," povedal generálny riaditeľ ZSSK Cargo Jaroslav Daniška. Obnova terminálov si vyžaduje obrovské investície. Momentálne sa hľadajú zdroje, ako projekt čo najskôr odštartovať. 

"Finančné prostriedky sa pohybujú od desiatok až po potenciálnych sto miliónov eur," konštatovala štátna tajomníčka Ministerstva dopravy SR Denisa Žiláková. Naše terminály sú logistickým drahokamom. Na jednom mieste sa tu dokáže preložiť tovar medzi rôznymi dopravnými prostriedkami. Z pohľadu budúcej obnovy Ukrajiny majú strategický význam. "Bude potrebné zase dovážať tovary na Ukrajinu po ukončení ruskej agresie," reagoval Herald Ruijter z generálneho riaditeľstva pre mobilitu a dopravu EK. 

S tým bude súvisieť aj preprava iných tovarov a materiálov ako doteraz. Prekladiská sa preto musia prispôsobiť. Terajšia infraštruktúra je nevyhovujúca. "Hovoríme o širokom spektre tovarov, ktoré predpokladáme, že budú chodiť. To si bude vyžadovať aj nové technológie aj nové kladky vozového parku," vysvetlil Daniška. Či bude modernizáciu terminálov financovať európska únia sa rozhodne ešte v priebehu tohto roka. Členovia európskej komisie si preto ich aktuálny stav overujú priamo v teréne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy