Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Novelu trestného zákona si každý súd vykladá po svojom
Zdielať na

Novelu trestného zákona si každý súd vykladá po svojom

BRATISLAVA/TRNAVA/TRENČÍN / Novela trestného zákona čaká na Ústavnom súde na svoj ďalší osud, napriek tomu už stihla zamiešať karty. Niektoré súdy totiž na ňu berú ohľad, hoci ešte nie je účinná. A stáva sa aj to, že prepúšťajú obvinených z väzby na slobodu.

​Odsúdiť, alebo počkať? Niektoré súdy na Slovensku začali prerušovať konania, kým Ústavný súd nerozhodne o novele trestného zákona. "Od miesta k miestu máme iný právny názor na rovnaké situácie," tvrdí advokát Igor Ribár. Advokát hovorí, že sa to stáva napríklad pri drogách, kde novela ráta s nižšími trestmi.

Novela už spôsobuje komplikácie

Kým súd v Trenčíne cez víkend prerušil stíhanie dvom mužom, ktorí podľa polície predávali marihuanu, v Nitre sa na podobný prípad dívajú úplne inak. "Žiadali sme si o prerušenie, čo sudkyňa na nitrianskom súde všetko zamieta. Bojujeme o to, aby bol prepustený," povedala matka obžalovaného.

Dávid (21) podľa advokáta predával kamarátom takzvané syntetické konope, teda HHC, ktoré je zatiaľ na Slovensku legálne a bez problémov si ho kúpite aj v automatoch. Súd sa ale naňho díva ako na dílera klasickej marihuany. "Vypovedali, že ešte nižší účinok malo to, čo si brali od Dávida, ako to, čo sa predáva legálne v obchodných reťazcoch," doplnila matka. 

"Súd má povinnosť počkať na rozhodnutie Ústavného súdu, aby sa nestalo, že niekomu udelí vyšší trest. Rozdiel v tých trestoch môže byť 5 rokov aj viac," dodal Ribár. Práve možnými nižšími trestnými sadzami argumentuje aj súd v Trenčíne. Medzi právnikmi ale vyvolal značnú polemiku a prináša už aj prvé praktické následky. "Novela Trestného zákona doposiaľ nenadobudla účinnosť, nakoľko je pozastavená uznesením Ústavného súdu, a preto nie je aplikovateľná a použiteľná na žiadne trestné veci," tvrdí Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského. 

Prokurátor varuje pred následkami

"Jednoznačne najväčší problém vzniká vtedy, ak ide o väzobnú vec. V tomto prípade, ak dochádza k prerušeniu trestného stíhania, automaticky musí byť týmto dňom obvinený pustený z väzby na slobodu," vysvetľuje prokurátor Generálnej prokuratúry Ján Šanta.

Môže sa to stať napríklad aj pri obvineniach z vraždy. "Podľa môjho názoru zákonodarca vôbec nerátal s pozastavením účinnosti celého Trestného zákona," dodal. "Neviete úplne všetko predvídať. To, čo sa ide meniť, si všímajú aj sudcovia, aj účastníci konania a je prirodzené, že kalkulujú," myslí si poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Problém by mohol rozlúsknuť Najvyšší súd prijatím judikátu. To však trvá niekoľko mesiacov a tak je celkom možné, že ešte pred tým rozhodne Ústavný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy