Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Novela trestného zákona má priniesť nižšie tresty. Známemu mastičkárovi však zničí život
Zdielať na

Novela trestného zákona má priniesť nižšie tresty. Známemu mastičkárovi však zničí život

BRATISLAVA / Prípad Josefa Šípoša, ktorý z marihuany vyrábal liečivé masti, už pozná celé Slovensko. Stal sa symbolom drakonických trestov, ktoré súdy na Slovensku dávajú za takzvané mäkké drogy. Novela trestného zákona mu mala výrazne pomôcť. Reálne mu však hrozí ešte vyšší trest ako pôvodných 16 rokov. Za majetkovú kriminalitu pritom takýto vysoký trest ani neexistuje.

"Akonáhle je niekto vo výkone trestu odňatia slobody viac ako 5 rokov, tak jeho návrat do spoločnosti je veľmi komplikovaný," vyhlásil minister spravodlivosti Boris Susko. Aj takto minister obhajoval prudké zníženie trestov pre takzvaných dépéháčkarov, podvodníkov či úplatkárov. Výrazné ústupky chystali aj pri marihuane. Tak napríklad mastičkár Josef Šípoš by mohol dostať 10 rokov miesto pôvodných 16.

​Nádej však spľasla po navrhovaných zmenách od Tibora Gašpara. "Ak to porovnáme s textom, ktorý vychádza z toho pozmeňujúceho návrhu, skutočne ten trest sa môže vyšplhať až na 25 rokov," priblížil advokát Igor Ribár. "Psychicky som na tom veľmi zle, lebo niečo som si odsedel a zanechalo to vo mne veľké stopy. Snažím sa zaradiť do života normálnym spôsobom a teraz mám ísť na doživotie?" pýta sa obžalovaný Josef Šípoš.

Jozef Šípoš sa po prepustení z väzby zamestnal v odťahovej službe a čaká na odvolacie konanie. Veril, že bude môcť viesť riadny život. Teraz mu hrozí, že dostane ešte väčší trest, ako mal pôvodne. "My sme chceli odlíšiť užívateľov od dílerov," vysvetlil poslanec NR SR Tibor Gašpar. "Ja som nikomu neublížil, ja som nič nepredával, nikoho som nezabil. Neviem, prečo mám dostať 25 rokov," uviedol Šípoš.

​Súd ustál, že Jozef mal doma 11 kíl marihuany. Dostal sa tak do úplne najprísnejšej sadzby, akú za drogy môže dostať, a to napriek tomu, že nebol členom zločineckej skupiny a napokon sa nepodarilo preukázať ani to, že by ju predával. "Sú to aj poslanci SNS, ale boli to aj naši poslanci, ktorí mali problémy s niektorými množstvami," povedal Susko.

Koalícia zmenu trestného zákona obhajovala aj tým, že aktuálne sadzby sú drakonické a v rozpore s tým, čo je bežné v iných európskych krajinách. Pri marihuane sa to však podľa právnika odrazilo len pri množstve do pol kilogramu. Predkladateľ pozmeňováku sľubuje, že to ešte prehodnotí. "Súhlasím s vami, je to drakonický trest. Chcem veriť, že urobíme zmenu, ja ho do detailov nepoznám. Nestojí to za to, prehodnotiť tie sadzby? Som ochotný sa na to individuálne pozrieť," vyhlásil Gašpar. "Európska únia hovorí o treste 5 až 10 rokov pri obchodovaní vo veľkom rozsahu. Keď sa bavíme o výške trestov nad 10 rokov, majú sa ukladať za tú najzávažnejšiu drogovú kriminalitu formou zločineckých skupín typu Ndrangeta," vysvetlil Ribár.

Príbuzní konopných väzňov už napísali otvorený list vláde. Plánujú petíciu a budúci týždeň prísť do parlamentu. "Prišiel som ho podporiť, preto som prešiel 40 kilometrov z našej farmy," uviedol Miloslav Weizer, kamarát Josefa Šípoša, obžalovaný za marihuanu. "Chcel by som trest domáceho väzenia," priznal Šípoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy