Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Konopný mastičkár Josef Šipoš je na slobode: Stále mu však hrozí 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Konopný mastičkár Josef Šipoš je na slobode: Stále mu však hrozí 15 rokov za mrežami

BRATISLAVA / Josef Šipoš, ktorého celé Slovensko pozná ako konopného mastičkára, je na slobode. Súd v Trnave ho prepustil z väzby domov, kde bude čakať na definitívny rozsudok. Hrozí mu 15 rokov. Toľko napríklad dostal Dušan Dědeček za to, že autom zabil 5 ľudí. Josef Šipoš chce čas, ktorý mu ostáva, stráviť s rodinou a v práci.

"Ste 3 roky v miestnosti 5x5 s jedným oknom a 5 ľuďmi. V posteli som spal, v posteli som jedol, v posteli som písal listy," povedal Josef Šipoš.

Josef Šipoš, ktorého celé Slovensko pozná ako konopného mastičkára, sa o prepustenie z väzby pokúšal už veľakrát. Že mu súd napokon vyjde v ústrety, nečakal. Prvú noc strávil pri rodičoch.

"Veľmi sme si poplakali všetci na chodbe a otec dostal ten najkrajší darček na svete, pretože má narodeniny. Nevedel som zaspať, zakutral som sa do periny, čo je nádherný pocit, mal som vankúš, krása," pokračoval. "Ten rozhodujúci moment bolo uplynutie extrémne dlhého času. Väzba nemôže nahrádzať trest a u pána Šipoša to bolo o tom, že nech si to začne odsedávať," informoval advokát Igor Ribár

Josef Šipoš vo väzbe strávil 999 dní. Prepustením na slobodu sa však jeho príbeh zďaleka nekončí. Stále mu hrozí 15 rokov natvrdo. Polícia totiž uňho pred tromi rokmi našla marihuanu. Podľa súdu to bolo 11 kilogramov. Predaj mu napokon nedokázali, Josef trvá na tom, že z nej vyrábal konopné masti a sám ju zvykol fajčiť.

"Teraz už viem, že to bola najväčšia hlúposť môjho života," dodal Šipoš. "Pán Šipoš sa priznal k tomu, čo urobil, a 3 roky dokazujeme len hmotnosť a cenu a smeruje to k tomu, aby bol nariadený kontrolný znalecký posudok," avizoval advokát. Na súdy ho pravidelne chodia podporovať jeho najbližší aj aktivisti. Vie, že trestu sa napokon zrejme nevyhne. Po nedávnom rozhodnutí ústavného súdu má istotu aspoň v tom, že nepríde o dom.

”Bol mu uložený zákaz vycestovať do zahraničia, zákaz požívania omamných a psychotropných látok,” komentovala Jana Kondákorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave. Na Slovensku sú jedny z najprísnejších trestov za drogy v Európe. Bývalá vláda to chcela zmeniť, no pre choas v parlamente na konci volebného obdobia zákon neprešiel. "V Českej republike by sme sa bavili o pestovaní, pravdepodobne by to bola podmienka," uviedol advokát Ribár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy