Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Európska komisia zbrojovkám rozdelila pol miliardy eur. Časť sa ušla aj slovenským firmám
Zdielať na

Európska komisia zbrojovkám rozdelila pol miliardy eur. Časť sa ušla aj slovenským firmám

SNINA/ DUBNICA NAD VÁHOM / Zbrojárskym firmám v európskych štátoch rozdelila Európska komisia pol miliardy eur. Naša strategická zbrojovka ZVS Holding síce neuspela, no ďalšie tri projekty so zapojením slovenského obranného priemyslu v grantovej súťaži úspešné boli.

Na zozname výrobcov munície, medzi ktorých európska komisia rozdelí pol miliardy eur, chýba významná slovenská zbrojovka. To, prečo EK niektorým žiadostiam vyhovela a iným nie, ZVS holding nevie, keďže rozhodnutie neobsahuje žiadne odôvodnenie. "Je to otázkou vysokej konkurencie, ktorá tam bola," priblížil Matej Kandrik, riaditeľ Adapt Institute.

"Hoci sa spoločnosti ZVS holding nepodarilo získať dotáciu z programu ASAP, ďalšie slovenské spoločnosti z holdingu MSM GROUP na Slovensku i v zahraničí, ktoré sa zaoberajú výrobou veľkokalibrovej munície, boli úspešné," doplnil riaditeľ marketingu MSM Group Michal Fúrik. 

Súťažilo sa v piatich rôznych tematických kategóriách

V jednotlivých projektoch tak dostanú celkovo viac ako 35 miliónov eur. V kategórii testovanie, certifikácia a repasovanie munície, bol úspešný len jeden projekt a to práve zo Slovenska - VOP Nováky. Závody v Snine a Dubnici nad Váhom pokračujú v nábore nových zamestnancov. V budúcom roku plánujú prijať ďalších 150 zamestnancov a celkovo zvýšiť kapacitu na 700 zamestnancov. "Spoločnosť by sa mohla stať významným hráčom na poli výroby munície v Európe," povedal Fúrik. 

"Ich produkt je kvalitný a výrobná kapacita tam je, netreba z toho robiť búrku v pohári vody," vyjadril sa Kandrik. Hoci európske zbrojárske firmy navyšujú kapacity výroby munície, situácia na ukrajinskom fronte bude bez ďalšej vojenskej pomoce každým dňom horšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy