Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Raritná výmena bedrového kĺbu: 105-ročná pacientka dostala nový životný impulz
Zdielať na

Raritná výmena bedrového kĺbu: 105-ročná pacientka dostala nový životný impulz

NITRA / Lekárom v Nitrianskej nemocnici sa podarila raritná výmena bedrového kĺbu. Pacientka, pani Helenka bude mať totiž čoskoro neuveriteľných 105 rokov. Touto operáciou jej v podstate zachránili život.

Pani Helenka má už vyše 105 rokov. Minulý týždeň však spadla a zlomila si bedrový kĺb. "Ešte som vedela ísť na toaletu, najedla som sa a jak sa mi toto stalo, už koniec," opísala Helena Náhlovská, 105-ročná pacientka.

​​Prednosta kliniky úrazovej chirurgie rozhodol, že babičku ešte postavia na nohy. Všetky vyšetrenia boli v poriadku, a tak sa mohli pustiť do operácie. "Je to fakt neuveriteľné, že takáto babka sa na nič neliečila. Indikovali sme operačný zákrok, čiastočnú náhradu bedrového kĺbu," informoval Šimon Kóňa, prednosta ortopedicko-traumatologickej kliniky.

Pani Helenku v Nitrianskej nemocnici operovali minulý týždeň vo štvrtok. Momentálne sa zotavuje. "Bojím sa toho, že už nebudem chodiť, že budem len na posteli," priznala pani Helenka. "105-ročnú som ešte v mojej praxi neoperoval," uviedol Kóňa. Ak by babičku neoperovali, hrozili by ďalšie zdravotné komplikácie.

Pani Helenku v nemocnici volajú babenka. Obdivuje ju zdravotnícky personál, ale aj pacientky, ktoré s ňou ležia v izbe. Pani Helenka sa najviac teší zo svojej rozvetvenej rodiny. V minulosti pracovala ako kuchárka. Teraz najradšej pozerá televíziu a modlí sa. Recept na dlhovekosť však nemá. "To už neviem ako bude so mnou, to už nechám na Boha," uzavrela pani Helenka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy