Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zamotaný prípad Tadžika na Slovensku. Chcú ho vyhostiť na Ukrajinu
Zdielať na

Zamotaný prípad Tadžika na Slovensku. Chcú ho vyhostiť na Ukrajinu

BRATISLAVA / Prípad Tadžika, ktorý sa na Slovensko dostal pár dní po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine, sa čoraz viac zamotáva. Veľa odpovedí nepriniesol ani tohtotýždňový brannobezpečnostný výbor. Kým minister vnútra trvá na tom, že Tadžik je terorista a s ukrajinskou vládou chce vyjednať jeho vyhostenie, opozícia hovorí, že jednoznačné odpovede nedostala. OSN navyše vydala správu, podľa ktorej Tadžikistan používa obvinenia z terorizmu na elimináciu odporcov režimu.

"Môžem povedať vo všeobecnosti len toľko, že ide o osobu, ktorá predstavuje hrozbu pre bezpečnosť SR," uviedol Tibor Gašpar, predseda brannobezpečnostného výboru. Tadžik Amriddin bol jedným z dôvodov bezpečnostnej rady pred 2 týždňami a poslanci sa ním zaoberali aj na brannobezpečnostnom výbore v prísne utajenom režime. Po jeho skončení však prišli s rôznymi verziami. Kým koalícia hovorí o nebezpečenstve, opozícia o nedostatku informácií. "V podstate nevieme, či je alebo nie je terorista. To čo sme počuli, je niečo úplne iné ako to, čo sme počuli pred 2 týždňami po bezpečnostnej rade," povedal Juraj Krúpa, poslanec SaS. 

​Chcú ho vyhostiť na Ukrajinu

Isté je však minimálne to, že minister vnútra trvá na Tadžikovom vyhostení. Nie však do rodného Tadžikistanu, ale na Ukrajinu, odkiaľ prekročil hranice. V tejto fáze mu vybavujú doklady. OSN len minulý mesiac vydala správu, podľa ktorej režim v Tadžikistane využíva prísne protiteroristické zákony na zastrašovanie a trestanie novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a odporcov. Či je to aj Amriddinov prípad, nateraz nevedno, aj keď tým on sám argumentuje.

Najvyšší súd pustil Tadžika z väzby v januári tohto roka. Podľa slov jeho obhajcu sa potom prihlásil na cudzineckej polícii a krátko na to odišiel do Nemecka. A tu sa črtá ďalší spor. Šutaj Eštok hovorí, že Amriddidn sa na naše územie nikdy ani nemal dostať. Jeho predchodca oponuje, že to bolo pár dní po vypuknutí vojny na Ukrajine a inak sme konať ani nemohli. Chyba podľa neho nastala až začiatkom tohto roka, keď sa Tadžik dostal na slobodu.

Podľa Eštoka to mala byť chyba Mikulca a Hamrana

"Určite ho mali mať spravodajské služby pod kontrolou, keď ho prepustili, on im odišiel do Nemecka, je to hanba," poznamenal Roman Mikulec, exminister vnútra. "Došlo v roku 2022 k zlyhaniu ministerstva vnútra," povedal Matúš Šutaj Eštok, minister vnútra. "Policajti ho skontrolovali, keďže bol červený obežník, zadržali ho a začalo sa extradičné konanie," informoval Mikulec. 

"Bol tu spustený reťazec chýb, všetko to sa preveruje, kde tie chyby začali," povedal Eštok. "Od roku 2022 Slovensko považovalo vojnu na Ukrajine za prekážku vyhostenia, že tam by mohol byť ohrozený život, v súčasnosti ale máme informácie, že cudzinecká polícia vydáva rozhodnutia o vyhostení na Ukrajinu," uviedla Miroslava Mittelmanová z Ligy za ľudské práva.

Podľa informácií TV JOJ sa Tadžik znovu pokúša získať azyl na Slovensku. Naša vláda sa s tou ukrajinskou chce o jeho vyhostení dohodnúť na budúci týždeň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy