Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Terorista či politický aktivista? Kto je hľadaný Tadžik, o ktorom hovoril minister Šutaj Eštok?
Zdielať na

Terorista či politický aktivista? Kto je hľadaný Tadžik, o ktorom hovoril minister Šutaj Eštok?

BRATISLAVA / Kým minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že chytili nebezpečného Tadžika s prepojením na Islamský štát, bývalí šéfovia bezpečnostných zložiek hovoria, že jediným rizikom je on sám. So správou o Tadžikovi prišiel minister potom, ako zvolali bezpečnostnú radu štátu. Urobili tak po útokoch v Moskve. Cudzinec je aktuálne v záchytnom tábore v Sečovciach.

​Amriddin Kholmurodov je 38-ročný Tadžik, ktorý dlhodobo kritizoval tamojší režim. V marci roku 2022 po vypuknutí vojny na Ukrajine jeho kroky smerovali na Slovensko. Zadržali ho na našej východnej hranici a skončil vo väzbe. Bol naňho vydaný zatykač pretože ho vlastná krajina pre jeho protivládne aktivity označila za kriminálnika. "V roku 2022 keď tu bol chaos, sa sem dostal rizikový človek z Tadžikistanu," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po zasadnutí bezpečnostného výboru. "Tomuto človeku hrozilo v krajine pôvodu, mučenie, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie," ozrejmil Štefan Hamran, bývalý policajný prezident.

​Podľa súdu nejde o teroristu, ale aktivistu 

Spoza mreží požiadal našu krajinu o azyl s čím ale nepochodil. Po takmer dvoch rokoch strávených vo väzbe ale pochodil s niečím iným. Najvyšší súd ho prepustil na slobodu a skonštatoval, že nejde o žiadneho teroristu ale o ľudskoprávneho aktivistu. Našu krajinu potom opustil a vybral sa do Nemecka. Pred týždňom nám ho ale Nemci poslali naspäť.

"Keďže u nás žiadal o ochranu v zmysle zákona o azyle, eskortovalo ho Nemecko 20. marca 2024. Následné dôsledné lustrácie v Schengenskom informačnom systéme preukázali, že už od roku 2018 niektoré členské štáty voči Tadžikovi vydali opatrenia, na základe ktorých mu má byť odopretý vstup do schengenského priestoru, s odôvodnením, že ide o násilnícku osobu zapojenú do aktivít súvisiacich s terorizmom. Predstavuje teda vážnu bezpečnostnú hrozbu," uviedol Matej Neuman, hovorca ministerstva vnútra.

Šutaj Eštok tvrdí, že je to terorista

"Pripomína mi Navaľného z Ruska. Ak niekto upozorní na nedostatky toho totalitného systému, tak spravidla dopadnú tak ako tento," dodal Hamran "Je informácia z jednej zahraničnej spravodajskej služby, že ide o človeka vysoko nebezpečného, ozbrojeného a napojeného na terorizmus. Nejde o žiadneho ľudskoprávneho aktivistu," povedal Šutaj Eštok. 

"Čo ten Eštok a títo páni sú zač? Najvyšší súd konštatuje, že nemôžme toho Tadžika vydať, lebo mu v Tadžikistane hrozí smrť. To hovorí Najvyšší súd," uviedol ex-poslanec Juraj Šeliga. Minister si ale stojí za tým, že ide o nebezpečného teroristu. "Najvyšší súd zrejme nemá také informácie ako máme my zo spravodajských služieb. Ja neviem spochybňujete zahraničné spravodajské služby?" povedal Šutaj Eštok. 

To, že by vláda šírila zbytočnú paniku odmieta. "Tak by som bol zvedavý, čo by ste robili vy? Ja by som sa pýtal prečo nie je obvinený a vo väzbe, ale v záchytnom tábore? To by som sa chcel pýtať aj ja. Prebieha konanie o jeho extradícií nakoľko má trvalý pobyt na Ukrajine," dodal Šutaj Eštok. Aký osud teda čaká tohto Teroristu či neteroristu zatiaľ známe nie je. Na rozuzlenie si Tadžik počká v záchytnom tábore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy