Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mestá a obce čelia hrozbe kybernetických útokov. EÚ podáva pomocnú ruku
Zdielať na

Mestá a obce čelia hrozbe kybernetických útokov. EÚ podáva pomocnú ruku

BRATISLAVA / Mestá a obce na Slovensku čelia hrozbe kybernetických útokov. Európska únia v tejto súvislosti podáva samosprávam pomocnú ruku a ponúka peniaze na ich ochranu. Možnosť požiadať o peniaze však majú už len do konca apríla. Pritom práve ochrana pred útokmi hackerov bude už čoskoro pre subjekty verejnej správy povinná.

Následky môžu byť veľmi bolestivé

Zdá sa, že samosprávy v tom majú jasno. "Digitálny priestor a kybernetické útoky budú niečo, čo bude asi signifikantné pre ďalšie desaťročia tohto storočia," zhodnotil Jozef Božik, predseda ZMOS. Následky pritom môžu byť veľmi bolestivé. "Môže dôjsť k zneužitiu citlivých údajov, poškodeniu dobrého mena alebo k finančným stratám," priblížila Vladimíra Pazderová, konateľka Novo Funding.

Podpora pre mestá a obce

Európska únia sa preto rozhodla zosúladiť požiadavky na kybernetickú bezpečnosť, ktoré musíme najneskôr do polovice októbra zapracovať do svojich zákonov. "Aby ich mestá a obce mohli splniť, môžu si zažiadať aj o nejakú podporu a v tomto prípade je to do konca apríla," informovala Ingrid Ludviková, zastúpenie EK na Slovensku. "Môžu získať nenávratný finančný príspevok vo výške 200 až 450-tisíc," doplnila Pazderová.

Prvé kolo výzvy sa končí 30. apríla a ďalšie by malo nasledovať v júni. "Oprávnené sú výdavky v oblasti softvéru, hardvéru, mzdové výdavky, externé služby, takže naozaj je tam široká možnosť využitia," zhodnotila Pazderová.

Patrí kybernetická bezpečnosť medzi top priority?

Vzhľadom na diery v rozpočtoch však kybernetická bezpečnosť aktuálne nepatrí medzi top priority miest a obcí na Slovensku. Samosprávy sa preto nateraz spoliehajú najmä na služby certifikovaných a poistených spoločností. "Aby ten kybernetický útok nezlikvidoval celý informačný systém, ktorý funguje v rámci miest a obcí Slovenska," uviedol Božik.

Hrozbu kybernetických útokov netreba podceňovať

Vlani ju totiž na vlastnej koži pocítila aj Bratislava. "Ak sa situácia v budúcnosti zlepší a bude lepšie financovanie samospráv, nebránime sa tomu, aby sme hľadali so štátom také modely kofinancovania, ktoré nám umožnia ísť o niekoľko levelov vyššie," doplnil Božik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy