Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Remišová: Vďaka členstvu môžeme žiť v mieri. Politici reagovali na 20. výročie vstupu SR do NATO
Zdielať na

Remišová: Vďaka členstvu môžeme žiť v mieri. Politici reagovali na 20. výročie vstupu SR do NATO

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Prezidentka i politici Slovenskej republiky reagujú na 20. výročie vstupu SR do Aliancie. Viacerí avizujú, že vďaka členstvu v NATO nie je naša krajina v ohrození.

SaS: NATO je pre nás základným pilierom bezpečnosti

Strana deklaruje, že akékoľvek snahy o spochybňovanie, respektíve vystúpenie z NATO, bude naďalej odmietať. "NATO je pre nás základným pilierom bezpečnosti. Potvrdila to aj neprijateľná agresia Ruska na Ukrajine. Hoci sa nás vojna dotýka na východnej hranici, vďaka dáždniku NATO a princípu jeden za všetkých, všetci za jedného, sme v bezpečí," skonštatoval predseda strany a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling.

Útoky vládnych predstaviteľov na spojencov a podkopávanie dôvery v Alianciu označil líder SaS za nezodpovedné. "Žiadna iná alternatíva pre Slovensko totiž neexistuje. Členstvo v NATO, ako aj bezpečnosť, ktorú nám poskytuje, musíme preto absolútne chrániť," dodal.

​Remišová: Aj vďaka členstvu v NATO môžu naši občania žiť v mieri

"Začlenením do tejto významnej obrannej aliancie sme sa stali plnohodnotnou súčasťou slobodného západného sveta a získali sme najväčšie bezpečnostné záruky v histórii. Aj vďaka členstvu v NATO môže byť Slovensko suverénnou krajinou a naši občania môžu žiť v mieri," uviedla poslankyňa NR SR a predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová. Podľa jej slov je začlenenie do Aliancie obrovským historickým šťastím. Avizuje to v súvislosti s "barbarskou ruskou agresiou". 

"Je zarážajúce, že predstavitelia súčasnej vládnej moci znižujú kredit Slovenska medzi našimi spojencami a vedú nás do izolácie. Bez hanby využívajúc ruskú propagandu, ktorej cieľom je vytrhnúť našu vlasť z najbezpečnejšej časti sveta," dodala.

Naď: Aliancia zaisťuje mier už 75 rokov

Pre členské krajiny Severoatlantickej aliancie bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám. Uviedol to exminister obrany a predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď pri príležitosti piatkového 20. výročia členstva SR v Aliancii. 

"Za 75 rokov fungovania Aliancie nebola žiadna jej členská krajina vojensky napadnutá a Aliancia tak zaistila mier pre všetkých svojich členov. Nikto si na také silné spoločenstvo netrúfne, som o tom presvedčený, no je potrebné hovoriť, že toto nie je len o vojenskej sile. Musíme sa pozrieť realite do očí a na rovinu povedať, že žijeme v informačnej vojne, keď je z faktu klamstvo a z účelového zavádzania biblická pravda," povedal Naď.

Strach, klamstvo a témy obrany a bezpečnosti sa často zneužívajú v politickom boji, myslí si. Ako skonštatoval, SR patrí do dobre fungujúceho spoločenstva vždy pripraveného vzájomne si pomôcť. "Po nehanebnom útoku Ruska na Ukrajinu na Slovensko okamžite prišli spojeneckí vojaci so svojou technikou a personálnymi kapacitami. Išlo o silné gesto, ktoré Putinovi naznačilo, že Aliancia neustupuje a je pripravená chrániť každý centimeter svojho územia," pripomenul. 

Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

Podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka v tejto súvislosti vyzval na podporu politikov, ktorí chápu, že budúcnosť SR je v Európskej únii a NATO, a správajú sa podľa toho. "Viem z vlastnej skúsenosti, že hoci rokovania tam neboli vždy jednoduché, nikdy v histórii nášho regiónu nemali krajiny našej veľkosti taký vplyv na dianie v Európe ako práve cez NATO (a EÚ). Spojenectvo, v ktorom si 32 členov vzájomne ručí za bezpečnosť, ich robí podstatne silnejšími, ako keby sa bránili osamote," skonštatoval Valášek s tým, že ešte viac to platí pri menších štátoch, akým je Slovensko.

Príbeh slovenského členstva v NATO označil aj za príbeh prosperity. "Investori vidia, že Slovensko je bezpečnou krajinou, a preto sa sem neboja presúvať výrobu, vytvárať tu pracovné miesta. Čo by dali taká Ukrajina či Moldavsko za podobné záruky, o čo prosperujúcejšie by boli vďaka nim?" pýta sa Valášek.

Korčok: NATO garantuje našu bezpečnosť a slobodu

"Priatelia, okrem najvýznamnejšieho kresťanského sviatku si dnes pripomíname aj jedno dôležité výročie pre Slovenskú republiku. Dnes, pred 20 rokmi, bolo Slovensko prijaté do NATO," povedal kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

"S pozvánkou do Severoatlantickej aliancie pod vedením vlády Vladimíra Mečiara nikto nepočítal. Uvedomil som si, že Slovensko je na veľmi zlej ceste. Ale pamätám si to zadosťučinenie, keď pozvánka po zmene politického kurzu v roku 2002 prišla a mal som možnosť viesť slovenskú delegáciu pre prístupové rokovania," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy