Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Slovensko splnilo výdavkový cieľ NATO. V tabuľke vedú naši susedia
Zdielať na

Slovensko splnilo výdavkový cieľ NATO. V tabuľke vedú naši susedia

Zdroj: TASR

BRUSEL / Slovensko je medzi 11 z 31 členských krajín Severoatlantickej aliancie, ktoré vlani splnili cieľ výdavkov na obranu vo výške najmenej dvoch percent HDP stanovený v roku 2014. Vyplýva to z výročnej správy, ktorú vo štvrtok predstavil v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Cieľ NATO splnili okrem Slovenska aj Veľká Británia, USA, Poľsko, Dánsko, Fínsko, Grécko, Maďarsko a tri pobaltské štáty Estónsko, Litva a Lotyšsko. Lídrom bolo Poľsko s výdavkami na obranu vo výške 3,92 percenta HDP. Predbehlo tým aj Spojené štáty, ktoré v roku 2023 podľa najnovších prepočtov vynaložili na obranu 3,24 percenta HDP.

Kritikom financovania NATO bol známy Donald Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump kritizoval príliš nízke výdavky európskych spojencov na obranu a dokonca pohrozil vystúpením USA z Aliancie. Počas nedávneho predvolebného vystúpenia Trump povedal, že v prípade útoku Ruska nepomôžu USA spojencom s nízkymi výdavkami na obranu.

​Na konci rebríčka výdavkov sú krajiny ako Španielsko (1,24 percenta), Belgicko (1,21 percenta) a Luxembursko (1,01 percenta). Nemecko dosiahlo kvótu 1,66 percenta. Stoltenberg pri predstavovaní správy privítal, že rok 2023 bol deviatym po sebe s rastúcimi výdavkami členských krajín NATO na obranu.

Uviedol, že v roku 2024 spojenci NATO v Európe investujú do obrany celkovo 470 miliárd dolárov, čo po prvýkrát predstavuje dve percentá ich kombinovaného HDP. Tento rok splnia dvojpercentný cieľ dve tretiny krajín, zatiaľ čo v roku 2014 to boli iba tri, pripomenul Stoltenberg.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy