Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zlá správa pre vodičov: Jednodňová diaľničná známka zatiaľ nebude
Zdielať na

Zlá správa pre vodičov: Jednodňová diaľničná známka zatiaľ nebude

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Ministerstvo dopravy SR zrazilo slovenských vodičov. Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky sa odkladá. Informovala o tom Petra Poláčiková, hovorkyňa Ministerstva dopravy SR.

"Dôvodom je, že legislatívny proces ešte nie je ukončený. Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky očakávame v druhej polovici roka," uviedla hovorkyňa.

Cieľom jednodňovej diaľničnej známky má byť vyššia miera flexibility pre motoristov v rámci užívania spoplatnených úsekov ciest. Rovnako ako ostatné, aj táto bude dostupná výlučne v elektronickej forme.

V súčasnosti si môžu motoristi zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou desať dní, 30 dní, 365 dní alebo na kalendárny rok. Medzi motoristami bola v roku 2023 podľa údajov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) najpredávanejšia desaťdňová diaľničná známka, ktorá tvorila 59 percent na celkovom predaji. Za ňou nasledovali v predajnosti diaľničné známky s platnosťou 365 dní a 30 dní.

Európsky parlament odhlasoval zavedenie jednodňovej diaľničnej známky v celej únii ešte v roku 2022. Zmeny požadovali europoslanci, podľa ktorých je nemysliteľné aby vodiči platili týždňové či mesačné známky za to, že cez krajinu prechádzajú len pár desiatok minút.

Súvisiace články