Skoro jasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Lucia Janičová chce byť prvou Slovenkou, ktorá zdolá Mount Everest
Zdielať na

Lucia Janičová chce byť prvou Slovenkou, ktorá zdolá Mount Everest

BRATISLAVA / Najvyšší vrch našej planéty sa v Himalájach pokúšali zdolať už tisíce ľudí. Nie každý si ale na vrhol siahol. Ikonický Mount Everest aktuálne meria takmer 8 849 metrov a mnoho horolezcov sa z výprav nevrátilo. Záujem o výstup naň je už taký veľký, že nepálska vláda musí regulovať počet výprav. To však neodradilo vedkyňu Luciu Janičovú, ktorá sa onedlho vyberie na túto expedíciu ako vôbec prvá Slovenka.

Lucia pochádza z východného Slovenska no už dlhodobo žije v Škótsku, kde pracuje ako vedkyňa. Aktuálne si ale chce splniť svoj ďalší sen. Výstupom na najvyšší vrch chce motivovať najmä ženy - horolezkyne. Aj napriek rizikám, ktorým bude čeliť, má pred horami veľký rešpekt. Priznala, že odmenou za zdolaný vrch je eufória, ktorú vždy pocíti. Momentálne pracuje na dýchacích technikách a dáva si záležať na každom detaile.

​Lucia sa na dvojmesačnú expedíciu vyberie začiatkom apríla. Trvať bude asi 60 dní a presný dátum výstupu nie je možné určiť, keďže to už všetko závisí od počasia. Priletí do nepálskeho Káthmandú, odkiaľ sa vyberie na šesťtisícový vrch Lobuche a do základného tábora pod Everest.

Na najvyššiu horu sveta plánuje vystúpiť južnou stranou, ktorá je podľa jej zváženia najbezpečnejšia. Rozhodla sa pre túto trasu kvôli svojej rodine a hlavne 9-ročnej dcére.

TV JOJ

Súvisiace články