Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
VIDEO: Tajná akcia aktivistov. Na budove ministerstva vyvesili transparent
Zdielať na

VIDEO: Tajná akcia aktivistov. Na budove ministerstva vyvesili transparent

BRATISLAVA / Aktivisti z organizácie Greenpeace Slovensko v pondelok 4. marca na protest vyliezli na budovu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR a prekryli jeho názov transparentom Ministerstvo ničenia životného prostredia. Organizácia kritizuje kroky envirorezortu aj prístup k chráneným živočíchom, hovorí o systematickej likvidácii prírody. Envirorezort reagoval, že sa nebude prizerať na ničenie slovenskej prírody, vidieka a hospodárstva. Minister Tomáš Taraba (nominant SNS) odmieta odkazy mimovládnych organizácií. Tvrdí, že systémové riešenia prinesú udržateľný rozvoj, zachovajú život na vidieku a podporia investície.

Aktivisti a aktivistky z Greenpeace Slovensko vyliezli pomocou rebríkov na budovu ministerstva životného prostredia a prekryli názov ministerstva transparentom. Minister životného prostredia Tomáš Taraba svojimi krokmi podľa nich neustále potvrdzuje, že mu nejde o ochranu prírody a svojimi rozhodnutiami ju skôr systematicky likviduje. “Každý týždeň nový zlý nápad. Sme svedkami neustálych útokov na environmentálny mimovládny sektor, škandalóznych návrhov noviel zákonov ako napríklad novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) či Koncepcia vodnej politiky, či šialených plánov výstavby spaľovní odpadu. Je skutočne absurdné, že v súčasnej dobe riadia ministerstvo životného prostredia ľudia, ktorým je príroda úplne ukradnutá,” uviedla Katarína Juríková, šéfka Greenpeace Slovensko.

Veľký čierny transparent s nápisom Ministerstvo ničenia životného prostredia na priečelí budovy ministerstva a pred vchodom nadrozmerné makety spílených stromov. Aktivistky a aktivisti Greenpeace Slovensko tak opäť zareagovali na kroky šéfa rezortu Tomáša Tarabu a jeho štátnych tajomníkov.

Tí podľa environmentalistov systematicky pokračujú v znižovaní štandardov ochrany prírody. “Vedenie ministerstva akoby zabudlo, aký rezort riadi. Namiesto toho, aby ministerstvo začalo konečne pracovať na opatreniach, ktoré zmiernia dôsledky klimatickej krízy, otvára nezmyselné projekty, ktoré navyše podkopávajú ciele stanovené v Pláne obnovy či iných záväzkoch, ku ktorým sme sa ako krajina zaviazali. A keď potom prichádza oprávnená kritika od odborníkov, ministrovi dochádzajú argumenty a znižuje sa k verbálnemu napádaniu svojich oponentov,” dodala Juríková.

Celé jej vyjadrenie si môžete pozrieť tu:

​Aktivisti hovoria o likvidácii prírody zo strany MŽP, rezort o rozvoji

MŽP trvá na podpore "modernej, účinnej a efektívnej" vodohospodárskej politiky štátu. Tá má podľa neho najmä chrániť ľudské životy, majetok a zvyšovať blahobyt a komfort ľudí, predovšetkým pri dodávkach pitnej vody či lepšieho odkanalizovania obcí a miest. Tvrdí, že sa preto otvorila odborná diskusia a rozvoj vidieka bude založený na súžití človeka s prírodou.

Riešiť chce aj problémy rybárov. Ministerstvo poukázalo na počet zimujúcich kormoránov na Slovensku a vzniknuté škody. "Prísna druhová ochrana kormorána veľkého či iných predátorov má dosah na ekosystémy. Envirorezort preto pripravuje stretnutie na úrovni užívateľov revírov a chovateľov rýb, a to aj v súvislosti s ďalšími chránenými živočíchmi, ako je bobor, vydra či volavka," uviedlo.

Taraba zopakoval, že Slovensko má najhorší zákon o EIA v rámci Európskej únie. Novela má vytvoriť predvídateľné a udržateľné prostredie. "Jediné, čo sa mení, že konečne na Slovensku nebude EIA trvať 450 dní alebo 500 dní, odstránia sa svojvoľné konania alebo nekonania úradníkov," vyhlásil.

Odmieta aj tvrdenia o spracovaní následkov kalamity pri Ceste slobody. Vyhlásil, že nejde o jadrovú zónu Kôprovej doliny, ale o oblasť pri Ceste slobody v 4. stupni ochrany prírody. Deklaroval, že naďalej plánuje postupovať zákonne, aby lesy v národných parkoch nevymierali. Za účelové označil tvrdenia o znížení početnosti hlucháňa v lokalite. Hovorí o minimálne stabilizovanej populácii, pričom vo viacerých lokalitách rastie.

Celé vyjadrenie ministra Tomáša Tarabu si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy