Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Atraktívnejší realitný trh? V júni by mali sadzby úrokov klesať
Zdielať na

Atraktívnejší realitný trh? V júni by mali sadzby úrokov klesať

BRATISLAVA / Realitný trh v Bratislave pomaličky opäť ožíva. Ukazujú to štatistiky zo záveru minulého roka, kedy predaj bytov v novostavbách stúpol o 58 %. Zatiaľ čo v roku 2023 sa predalo v priemere 200 bytov za 3 mesiace, do konca roka 2024 by sa mohli nehnuteľnosti predávať na hranici 400 až 600 bytov. Experti očakávajú pokles úrokových sadzieb, čím by sa mal zvýšiť predaj nehnuteľností na celom Slovensku.

"Dnes je na koni kupujúci to znamená človek, ktorý chce kúpiť nehnuteľnosť. Môže si naozaj vyberať. Dokonca môže žiadať aj výraznú zľavu, pretože záujemcov o kúpu je dnes výrazne menej," konštatoval analytik OVB ALLFINANZ Slovensko Marián Búlik. Rok 2023 bol pre realitný trh jeden z najnáročnejších. Analytici predpokladajú, že tento rok by sa mal trh s realitami oživiť a naštartovať vďaka poklesu úrokových sadzieb.

Úrokové sadzby by mali klesnúť v polovici tohto roka, a to o percento až percento a pol. "Je to prirodzené, pretože vo veľkej miere tí kupujúci využívajú bankové zdroje na to, aby realizovali ten svoj nákup, takže pokiaľ tie peniaze budú lacnejšie tak určite to bude podporovať," reagoval expert na reality Michal Torous. Všetko je ale v rukách európskej centrálnej banky. Na júnovom zasadnutí má rozhodnúť o priebehu znižovania úrokov. "Uvidíme či sa to nakoniec premietne do poklesu hypotekárnych úverov na Slovensku. Keďže ako protiváhou môže byť zlá konsolidácia verejného dlhu," vyjadril sa Búlik. Ak by úrokové sadzby predsalen klesli o spomínané percento a viac, zvýšil by sa, samozrejme, dopyt po nehnuteľnostiach. "Tým pádom sa opätovne naštartuje rast realitného trhu, teda cien nehnuteľností domov a bytov," vysvetlil Búlik. Dáta preukázali, že v minulom roku sa predávali v hlavnom meste najviac veľkometrážne byty -, troj, štvor a päťizbové byty. Inak to vraj bude v roku 2024. "Tento rok očakávame, že sa vráti aj záujem o menšie, investičné byty 1+kk, 2+kk," uviedol zakladateľ Builtmind Martin Decký. A problémom je aj slabá ponuka bytov. "Stále budeme zažívať to čo sme zažívali pred 23-tím rokom, a to je nedostatok bytov, pretože ta legislatíva a povoľovací proces je pomerne náročný a zdĺhavý," vysvetlil Torous. A práve stavebný zákon brzdí developerov promptne reagovať na vyvíjajúci sa trh.

Súvisiace články