Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
VIDEO: Takto by vyzeralo metro v Bratislave. Projekt oslavuje 50 rokov
Zdielať na

VIDEO: Takto by vyzeralo metro v Bratislave. Projekt oslavuje 50 rokov

BRATISLAVA / Ak sa v Bratislave spomenie výstavba metra, stretnete sa s tromi reakciami. Tí mladší ani len netušia, že v hlavnom meste malo byť. Tí starší buď mávnu rukou, že načo by tu aj bolo, alebo si len vzdychnú, aké dobré to mohlo byť.

Pred 50 rokmi bol schválený projekt metra v hlavnom meste Slovenska. Mal byť nosným systémom hromadnej dopravy. V roku 1989 sa ale všetko zmenilo. "Ak by k zmenám spoločensko-politických pomerov prišlo o niečo neskôr, už by bola výstavba definitívnej trasy metra v Petržalke tak ďaleko, že by jeho výstavba nebola zastavená," uviedol kurátor Michal Jajcaj z dopravného múzea v Bratislave. 

Ak na internete zadáte metro Bratislava dozviete sa, že sa o ňom nakrútilo niekoľko dokumentov, dokonca kratších filmov a že dodnes nadšenci vytvárajú animácie aké by to bolo, keby sa ľudia vozili z Petržalky do centra Bratislavy, či z Nív až do Stupavy.

Aj vďaka Petrovi Martinkovi, ktorý zbiera materiály o výstavbe metra od svojich 15 rokov. Časť z nich sme použili aj v tejto reportáži, ešte viac ich bude na pripravovanej výstave v Bratislave s príznačným názvom Metro, ktorým sa nevozíme. "Počas rokov, keď sa zdalo, že metro v Bratislave bude, sa často menili jeho plány, rovnako ako to, aké súpravy vagónov budú ľudí voziť, či kde budú zastávky," konštatoval kurátor Jajcaj. 

Pravdou je, že niektoré úlohy týkajúce sa výstavby metra v hlavnom meste riešili aj študenti na vysokých školách. Juraj Ortuta v rámci svojej bakalárskej práce. "Hlavne čo sa týka geologického a geotechnického hľadiska, pretože to bola obrovská výzva. Bavíme sa tu o Dunaji, dunajských štrkoch a všetkom, čo je s tým spojené. Bratislavské metro preto malo byť pod zemou iba v Starom meste," zhodnotil Ortuta. Myšlienka na metro ožila v roku 2020, keď vznikol projekt ako ho postaviť moderne a navyše najmä zo zdrojov eurfondov a mnohí ľudia, ktorí sa podieľali na predchádzajúcich projektoch veria, že raz sa v hlavnom meste Slovenska postaví. Zatiaľ ale ostáva iba spomienkou a povoziť sa na ňom je možné len vďaka virtuálnej realite.

Súvisiace články