Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Alarmujúce čísla: Ročne u nás pribudne 33 000 pacientov s rakovinou
Zdielať na

Alarmujúce čísla: Ročne u nás pribudne 33 000 pacientov s rakovinou

BRATISLAVA / Počet onkologických pacientov na Slovensku rastie. Diagnózy sú väčšinou zachytené až v pokročilom štádiu, čo výrazne ovplyvňuje aj produktivitu práce, a tým sa zvyšujú náklady sociálnej a zdravotnej poisťovni. Máme alarmujúce čísla v počte úmrtí.

Ročne na Slovensku pribudne v priemere 33-tisíc nových pacientov s rakovinou a onkologickým ochorením, ktoré sú často zachytené až v pokročilom štádiu. 85 % všetkých onkologických ochorení tvorí 8 skupín. Medzi nimi sú tráviace orgány, mužské a ženské pohlavné orgány, ale aj kože. Posledné dáta ukazujú nárast počtu zhubných ochorení najmä u mužských pohlavných orgánov. Počet zhubných nádorov močovej sústavy naopak klesol.

"Za 5 rokov nám pribudlo, len v týchto ôsmich segmentoch viac, ako 130-tisíc pacientov. Je to obrovský počet," priznal expert na zdravotníctvo Róbert Babeľa. Problémom nie je len nárast počtu nových onko-pacientov, ale financie vynaložené na liečbu takéhoto pacienta. Najväčší ekonomický dopad na zdravotné poisťovne a sociálnu poisťovňu majú najmä zhubné nádory tráviacich orgánov a prsníka. "8 najväčších skupín onkologických ochorení za uplynulých 5 rokov vzrástli o 28 %, čo predstavuje nárast o vyše 2 miliardy eur. Ten nárast 2022 -2018 bolo 105 miliónov," uviedol Babeľa. 

Rastúce náklady zaznamenáva aj sociálna poisťovňa

Na PN v súčasnosti platí o 23 % viac a na invaliditu o 21 %. "Je to záťaž pre ten sociálny systém, aj pre našu spoločnosť. Tie čísla sú katastrofálne a len dokreslujú tu katastrofálnu situáciu, v ktorej sa nachádzame," konštatoval spoluzakladateľ pacientskej organizácie Nie rakovine Patrik Herman. V úmrtnosti na onko-ochorenia sme v rámci krajín európskej únie na chvoste, spolu s Chorvátmi a Maďarmi. "Je dôležité sa pozrieť na tie štatistiky, kde vidíme, že ten výskyt onkologických ochorení je na úrovni 4,5 %. O toľko sme horší ako priemer. Ale v úmrtnosti sme horší o 18 %," informoval klinický onkológ a predseda Onkoaliancie Štefan Korec. 

"Stále mi nikto nevysvetlil o čo je boľavý zub horší ako rakovina. Koľko ľudí na Slovensku zomiera na boľavý zub a koľko ľudí na onkologické ochorenia, prečo sú potom stomatologické prehliadky povinné a prečo nie sú onkologické," reagoval Herman. 

Odborníci na zdravotníctvo tvrdia, že preventívnymi prehliadkami by sa diagnózy indikovali včas, čím by sa predchádzalo horším scenárom. "Funguje to v iných krajinách. Prečo si nemôžeme zobrať príklad?" navrhol Patrik Herman. 

Súvisiace články