Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Informáciu o zdravotnom stave radšej nezatajujte. Ide o trestný čin
Zdielať na

Informáciu o zdravotnom stave radšej nezatajujte. Ide o trestný čin

BRATISLAVA / Slovenská legislatíva hovorí, že na rizikové prenosné ochorenie je pacient povinný upozorniť každého ošetrujúceho lekára, či už si zlomíte ruku alebo máte nejaký zdravotný problém. Lekári hovoria, že to nie je vôbec hanba, starostlivosť poskytnú každému pacientovi. Informácia o zdravotnom stave im len pomôže zabrániť prípadnému šíreniu ochorenia. Ak však túto informáciu zatajíte, porušujete zákon.

"Z pohľadu infekčných prenosných ochorení je to napríklad žltá zimnica, je to infekčný zápal pečene, takzvaná hepatitída. Potom je to čierny kašeľ, týfus, paratýfus, tularémia, exotické choroby ako chorela a podobne" uviedol člen riadiacej rady WHO Jozef Šuvada. Toto je len zlomok nebezpečných nákazlivých ochorení, ktoré by mali byť nielen sledované, ale aj hlásené.

Patria do skupiny rizikových ochorení, ktoré sú zadefinované v trestnom zákone. "Z medicínskeho pohľadu by som rozdelil tie ochorenia na prenosné, ktoré potrebujú izoláciu a potrebujú špeciálnu liečbu. Takisto tie, ktoré pri kontakte s človekom, ktorý tieto ochorenia nemá, môžu vyvolať u neho toto ochorenie, teda môže dôjsť ku prenosu," upresnil.

Zamlčaním choroby porušujete zákon

Je potrebná povedať, ak prichádza takýto pacient do zdravotníckeho zariadenia a bolo mu v minulosti diagnostikované prenosné ochorenie, je povinný zo zákona o ochrane zdravia informovať personál. "Ak si túto povinnosť splní, aj tak sa personál napríklad k pacientovi, ktorý je HIV pozitívny nebude správať až tak odlišne. Personál s ním pracuje v bezpečnostnom oblečení, má možno dvojité rukavice, ochranný štít," hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

"Je potrebné oznámiť aj takéto ochorenie, ktoré je síce pod kontrolou, ale liečime sa naň. Pacient je pod kontrolou špecialistov a je isté, že nie je infekčný," dodal Šuvanda. V prípade, ak pacient zatají, že trpí nebezpečným nákazlivým ochorením, ide o trestný čin. "Musím povedať, že s takýmto prípadom sme sa v našej nemocnici nestretli. Predpokladáme, že v takomto prípadne sa bude vyšetrovať či to bol úmysel alebo to nebol úmysel," dodala Kliská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy