Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Pomôže mu novela trestného zákona? Kažimíra možno čaká posledné pojednávanie
Zdielať na

Pomôže mu novela trestného zákona? Kažimíra možno čaká posledné pojednávanie

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s guvernérom národnej banky Petrom Kažimírom. Podľa obžaloby mal Františkovi Imreczemu odovzdať úplatok takmer 50-tisíc eur. Dnešné pojednávanie je ale v jednom zvláštne.

​Petra Kažimíra dnes 9. februára čaká pojednávanie v Pezinku. V tejto kauze to však môže byť jeho posledné alebo jedno z posledných, kvôli včerajšiemu schváleniu novely trestného zákona. Pôvodne mu hrozilo päť rokov za mrežami, no po novele sa to skrátilo na tri roky. Premlčacia lehota je taktiež tri roky. Keďže medzi prvotným skutkom, ktorý mu obžaloba kladie za vinu a obvinením sú štyri roky, matematika je jasná. V prípade, že novela vojde do platnosti čo i len na jeden deň, celý skutok bude premlčaný.

Samosudca ukončil dokazovanie 

Dokazovanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra je ukončené. Hlavné pojednávanie má na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovať 22. marca prednesom záverečných rečí. Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

​Na dnešnom pojednávaní nie sú predvolaní žiadni svedkovia, čítať sa budú iba listinné dôkazy. Nejde o jedinú medializovanú kauzu. Novela sa dotkne aj kauzy Gorila či vražda Daniela Tupého.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy