Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
tvojenoviny: HIV už aj v materskej škole?
Zdielať na

tvojenoviny: HIV už aj v materskej škole?

Zdroj: Brandon/ilustračné

OD NAŠEJ ČITATEĽKY DÁŠI ILLYOVEJ / V meste na Považí som si vypočula rozhovor dvoch mamičiek, ktoré zvažujú odhlásenie svojich detí z materskej školy. Dôvod? Medzi ratolesťami navštevujúcimi toto štátne zariadenie sa nachádza dieťa, ktorého matka je HIV pozitívna.

HIV, čo sa skrýva za touto skratkou? Internetový zdroj wikipedia.sk ju vysvetľuje ako Human Immunodeficiency Virus, čo v preklade znamená vírus nedostatku ľudskej imunity a je pôvodcom ochorenia AIDS. HIV spôsobuje deštrukciu imunitného systému napadnutého organizmu.

Môžu sa mamičky obávať o svoje deti? Ak spomínaná žena počas tehotenstva absolvovala antiretrovirálnu terapiu, pri ktorej sa podarilo dosiahnuť nezistiteľnú vírusovú záťaž, tak je riziko prenosu HIV z rodičky na dieťa minimálne. Zabránenie vírusovému prenosu pomáha aj správne zrealizovaný pôrod a kŕmenie výlučne umelou dojčenskou výživou, čo znižuje riziko z 25 % na menej ako 1 % (zdroj www.hivaids.sk).

Problematiku HIV zastrešuje aj trestný zákon, ten napríklad určuje odňatie slobody na 3 až 10 rokov pre človeka, ktorý úmyselne vydá iných ľudí do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie, pri nedbanlivosti sa trest znižuje na 1 až 5 rokov.

Aj napriek tomu, že dieťa pri nástupe do školy musí odovzdať potvrdenie od detského lekára o zdravotnom stave, aj tak by som sa obávala o svojho potomka, pretože sa toto potvrdenie stáva každým dňom menej aktuálnym a malé úrazy, pri ktorých môže dôjsť aj ku krvácaniu sú u detí bežné.

Zaujímalo by ma, ako by ste na túto situáciu reagovali Vy? Odhlásili by ste svoje dieťa z materskej školy alebo by ste zorganizovali ostatné mamičky a spísali by ste petíciu za vylúčenie spomínaného dieťaťa, ktoré je podľa lekárov v najlepšom poriadku, alebo by ste to ani neriešili?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy