Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Minister Takáč v kravíne: Hrozí zánik štátneho podniku v Uliči
Zdielať na

Minister Takáč v kravíne: Hrozí zánik štátneho podniku v Uliči

ULIČ/SNINA / Prišiel si pozrieť posledné štátne kravy. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč rieši situáciu v niekdajšom štátnom podniku LPM Ulič, ktorý sa dlhodobo zmieta v problémoch. Nepomohlo ani jeho vlaňajšie začlenenie pod štátne lesy. Ľudia sa boja, aký bude osud jediného zamestnávateľa v regióne, a či to nevyľudní krajný východ úplne. Minister vidí riešenie aj v spolupráci s akademickou obcou.

Nemajú vodovod ani kanalizáciu a istotou pre ľudí bol aspoň štátny podnik LPM Ulič. Ten vznikol za bývalého režimu práve na zabezpečenie zamestnanosti, no posledné roky lieta v problémoch. Situácia sa zhoršila po reforme národných parkov, keď došlo k redukcii ťažby a predaja dreva. Riešením malo byť zlúčenie LPM-ky so štátnymi lesmi. "Prejdú pod kolektívnu zmluvu, zvýšia sa tarifné platy," vysvetlil vtedajší minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Lenže nový minister to vidí inak. "Mrzí ma, že došlo k zmene, prešiel pod štátny podnik od 1. 1. 2023 a tým došlo k tomu, že nemôžu žiadať o priame platby ako podnik, ktorý hospodári na ornej pôde," vysvetlil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč. 

Miestni sa obávajú, že koniec tohto podniku by bol začiatok konca aj pre región. Dlhodobo bojujú s vyľudňovaním. "Ostalo by veľa rodín bez možnosti zamestnať sa, na každého pracovníka je naviazaných ďalších 5 ľudí v domácnosti, ktorí sú od toho závislí," konštatovala vedúca poľnohospodárskej správy Jana Karnayová. "Povedzme si rovno, to by viedlo k úplnému vyľudňovaniu, nie je tu iná možnosť zamestnania. Alternatívy ako turizmus je v nedohľadne, infraštruktúra je nedoriešená," vysvetlil referent lesníckej činnosti Marek Vlasák. "Len z toho, že turista príde a prejde sa po vyznačenom chodníku, to je strašne málo. Potrebujeme, aby tu boli aspoň týždeň, upútať ich, zaujať," reagoval starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. 

"Nešťastne nastavené zonácie predchádzajúcou vládou spôsobujú problémy. Sem nepríde fabrika, ktorá tu začne zamestnávať, my si to uvedomujeme a je prioritou podporiť podnik," vyjadril sa minister Takáč. Podľa ministra pôdohospodárstva by pomôcť mohlo aj prepojenie s akademickou obcou. "Vytvoriť spoluprácu s SPU, ako štátne zariadenie, pokiaľ by sa modernizovalo, nastavilo, študenti by chodili, participovali, možno aj s výskumom," priblížil minister Takáč. "Keby mal skončiť, by to bola tragédia. Toto by bol klinec do toho všetkého," uzavrel starosta Ladomirjak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy