Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Víchricu Katrin na horách sprevádzalo sneženie. SHMÚ vydal výstrahy pred vetrom na horách
Zdielať na

Víchricu Katrin na horách sprevádzalo sneženie. SHMÚ vydal výstrahy pred vetrom na horách

BRATISLAVA / Tatranci opäť dostali zabrať. Po víchrici Jitke dorazila do hôr Katrin. Tá svoju silu vetra podporila na dôvažok intenzívnym snežením. Hlavnou hrozbou sa stali lavíny. Situáciu na horách sledoval reportér TV JOJ Jožo Kubáni.

SHMÚ vydal výstrahy druhého a tretieho stupňa pred vetrom na horách

Najvyšší stupeň výstrahy pred vetrom na horách sa týka okresov Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Vietor môže podľa SHMÚ dosiahnuť v polohách nad 1 800 metrov nad morom rýchlosť v nárazoch do 180 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť môže byť do 120 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňuje SHMÚ.

SHMÚ

Druhý stupeň výstrahy platí v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok a Banská Bystrica.

Silnejšie zafúkať môže aj v Nitrianskom, Bratislavskom a Trnavskom kraji. Tiež v časti Trenčianskeho kraja a v okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok. Vydané sú výstrahy najnižšieho stupňa. Výnimkou je Bratislava a okresy Pezinok, Senec a Trnava, kde by mala do 12.00 h platiť výstraha druhého stupňa.

​Počas dňa upozorňuje SHMÚ na možnú tvorbu snehových jazykov a závejov v Prešovskom a Žilinskom kraji s výnimkou okresu Bytča. Tiež v okresoch Spišská Nová Ves, Brezno a Banská Bystrica. Sever Slovenska môže potrápiť aj sneženie. Lokálne tam môže napadnúť desať až 20 centimetrov snehu.

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred možnou povodňou platí v okrese Michalovce. "Na Latorici očakávame mierny pokles vodnej hladiny ešte na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity," priblížili zo SHMÚ s tým, že vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.

SHMÚ

Na Chopku zaznamenali v noci orkán, najsilnejší vietor bol vo Vysokých Tatrách

Na Chopku zaznamenali meteorológovia v noci z piatka (26. 1.) na sobotu orkán. Najsilnejšie nárazy vetra však boli vo Vysokých Tatrách. "Na Chopku sme namerali desaťminútovú priemernú rýchlosť vetra až 127 kilometrov za hodinu (km/h), zaznamenali sme teda orkán. Nárazy vetra presiahli 150 km/h," konštatuje SHMÚ.

Najsilnejšie nárazy vetra však boli vo Vysokých Tatrách, kde stanica Horská záchranná služba (HZS) Ľadové pleso namerala náraz vetra 166 km/h.
Aktuálne je vietor podľa meteorológov trochu slabší, avšak stále silný. Vo vysokých polohách dosahuje silu víchrice až silnej víchrice. "Vo večerných hodinách opäť na niekoľko hodín zosilnie," podotýka SHMÚ.

Keď meteorológovia vydajú výstrahy pred vetrom na horách, spozornejú aj prevádzkovatelia lanoviek. Pozrite si, ako si so silným vetrom poradili v Tatrách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy