Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prvýkrát použili na vykonanie trestu smrti dusík. Odsúdený už v minulosti pokus o popravu prežil
Zdielať na

Prvýkrát použili na vykonanie trestu smrti dusík. Odsúdený už v minulosti pokus o popravu prežil

ALABAMA / V americkej Alabame po prvýkrát popravili odsúdenca pomocou dusíka. Túto metódu tam presadzujú ako humánnejší spôsob popravy. Kritici ju naopak považujú za zbytočne krutú. Odsúdil ju aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Popravený bol 58-ročný Kenneth Smith, odsúdený za nájomnú vraždu. Prvý pokus o popravu pred dvoma rokmi prežil. Upozorňujme, že nasledujúci obsah, nie je vhodný pre maloletých divákov.

"Lekári vyhlásili Kennetha Smitha za mŕtveho o ôsmej hodine a dvadsiatej piatej minúte miestneho času," informoval John Hamm, komisár nápravného ústavu. Tak znie koniec byrokraticky suchého vyhlásenia, sumarizujúceho popravu odsúdenca za nájomnú vraždu. Celý proces trval oficiálne niečo vyše pol hodiny. Odsúdencovi nasadili masku a pustili do nej čistý dusík. Šlo o vôbec prvú popravu týmto spôsobom v Spojených štátoch.

Svedkovia opisujú posledné chvíle odsúdeného nájomného vraha inak ako úrady. Jeho duchovný poradca prirovnal Smithovu popravu k mučeniu. Odsúdenec podľa neho nestratil vedomie tak rýchlo, ako to bolo naplánované. "Boli sme svedkami niekoľkominútového zápasu o život. Trhalo ho. Dvíhalo ho. Úradníci v miestnosti bolo viditeľne prekvapení tým, ako zle sa to vyvíja," priblížil Jeff Hood, duchovný poradca odsúdenca.

Proti uduseniu dusíkom protestovali aj pár hodín pred vykonaním rozsudku aktivisti, ktorí ho opísali ako nehumánny. Popravu muža, ktorého v roku 2022 pred popravou injekciou zachránilo to, že ju v zákonnej dobe nestihli vykonať, to však nezastavilo. Príbuzní jeho obete po vykonaní rozsudku vyhlásili, že majú zmiešané pocity. "To, čo sa stalo, nám už mamu späť nevráti, neskáčeme preto od radosti. Sme však šťastní, že tento deň máme za sebou," uviedol syn obete Mike Sennett.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy