Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nedostupní lekárski špecialisti. Starší odchádzajú, mladí neprichádzajú
Zdielať na

Nedostupní lekárski špecialisti. Starší odchádzajú, mladí neprichádzajú

SLOVENSKO / Zohnať termín u detského špecialistu - napríklad gastroenterológa, neurológa alebo pľúciara, je na Slovensku takmer nemožné. Naši kolegovia si vyskúšali, že musíte počítať s minimálne dvomi hodinami, aby ste sa niekam dovolali a čakacie lehoty sa pohybujú v mesiacoch. Lekári špecialisti vysvetľujú, prečo nepribúdajú takmer žiadni mladí kolegovia, práve naopak, tí najstarší ešte budú aj odchádzať.

Čakacie doby aj 8 mesiacov

Na detskú gastroenterológiu nie je dostupný žiadny voľný termín. Ministerstvo dnes nevie, aké čakacie doby sú k lekárom špecialistom. Za všetko ale hovoria počty lekárov, napríklad detských neurológov. "Asi pred piatimi rokmi nás bolo 82. Momentálne nás je okolo 26," priznala neurologička pre deti aj dospelých Magdaléna Perichtová. To sa odráža aj na čakacích dobách. "Sú katastrofálne. Detská neurológia to sú aj epilepsie, novorodenci, to sú veľmi vážne stavy. Viete si predstaviť, že keď je nedostupný ten lekár, tak môže to zanechať trvalé následky. Tie čakacie doby sa momentálne pohybujú v ambulanciách od 6 do 8 mesiacov," konštatovala Perichtová. "V prípade, ak rodič nie je spokojný s termínom a považuje ho za neskorý, môže sa obrátiť na zdravotnú poisťovňu, aby mu odporučila najbližšieho špecialistu so skorším termínom vyšetrenia," reagovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Petra Lániková. Detských gastroenterológov je tiež málo, a len časť z nich v ambulanciách. "Na Slovensku pracuje približne 50 detských gastroenterológov. Vyšetrenie v ambulancií je asi 2 až 4 mesiace. Len 6 pediatrických gastroenterológov pracuje na plný úväzok," uviedla detská gastroeneterologička Eva Bačinská. 

Stať sa detským špecialistom je oveľa náročnejšie. Štúdium trvá dlhšie. "Čakáte, že po tejto námahe to zdravotné poisťovne ocenia, a že ten príjem na tú ambulanciu bude väčší. Je to presne opačne," priznala Perichtová. Denne ošetrí detský špecialista menej pacientov než dospelých ľudí. Platby na pacienta sú rovnaké. "Symbolickými sumami kompenzujú tých detských pacientov. Tieto sadzby za sťažené výkony nám nijakým spôsobom nedokážu dorovnať stratu detskej ambulancie oproti tej dospelej," vysvetlila prezidentka ZAP Jaroslava Orosová. "Mnohí končia aj z dôvodov bankrotu," ozrejmila Perichtová. Detský pľúcny lekár, ktorých je tiež ako šafranu, ako príklad uviedol spirometriu pre dieťa versus dospelého, kde urobí dospelého vyšetrenie za kratší čas. Štúdium nie je možné skrátiť, ale je možné vykompenzovať lekárovi to, že kým dospelých pacientov za jeden deň ošetrí napríklad 20, detských iba 10 až 12. V zahraničí funguje akýsi koeficient, ak by bol 1,5, tak za vyšetrenie v sume 10 eur by v prípade dieťaťa dostal lekár 15 eur. "Navrhovali už pred desiatkami rokov, aby sa dal koeficient 1,5 na tieto hodnotenia týchto zdravotných poisťovní. Všade vás potľapkajú po chrbáte, ale nič sa neuskutočnilo," povedala Perichtová. Ministerstvo hľadá riešenia, považuje to ale za komplexný problém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy