Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Prešove sa stretli desiatky cirkevných hodnostárov z celého sveta. Vysväcovali nového gréckokatolíckeho arcibiskupa
Zdielať na

V Prešove sa stretli desiatky cirkevných hodnostárov z celého sveta. Vysväcovali nového gréckokatolíckeho arcibiskupa

PREŠOV / Novým arcibiskupom a metropolitom Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku je Jonáš Maxim, ktorý bol dlhé roky predstaveným kláštora v ukrajinskom Ľvove. V septembri za ním prišiel apoštolský nuncius z Kyjeva a predniesol mu požiadavku pápeža Františka. On ponuku prijal a v sobotu 27. januára v prešovskej katedrále sv. Jána Krstiteľa prijal biskupskú vysviacku.

​​Do chrámu v centre Prešova smerovali v sobotu dopoludnia desiatky arcibiskupov, biskupov, kňazov i diakonov z celého sveta. "Oči všetkých gréckokatolíkov sa upierajú do prešovskej katedrály, kde sa po 77 rokoch udeje biskupská vysviacka," uviedol Michal Pavlišinovič, hovorca Prešovskej archieparchie. 

Vladyka Jonáš Maxim sa do Prešova sťahuje po 20 rokoch z kláštora v ukrajinskom Ľvove, kde pôsobil ako jeho predstavený. "Samozrejme, tu to bude úplne iné. Ja verím v pomoc mojich spolupracovníkov, kňazov. Verím, že to spolu zvládneme," uviedol Vladyka Jonáš Maxim, metropolita gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Je nástupcom emeritného arcibiskupa Jána Babjaka. "Keď slúžime s kýmsi silnejším, mocnejším, keď nás vedie Boh, tak sa to dá zvládnuť. Ale je to ťažká služba," opísal emeritný arcibiskup Babjak. 

Na jeho vysviacku prišli aj veriaci z Ukrajiny. "Veľmi mu želáme pokoj v srdci a múdrosť. Bude nám za ním veľmi smutno. Verím, že na nás nikdy nezabudne," vyhlásila veriaca z Ukrajiny. Z prvej lavice v katedrále sledovala vysviacku svojho syna aj vladykova mama Katarína. Že si pápež vybral práve jej syna sa dozvedela na svoje 75. narodeniny. "Bolo to pre mňa veľké prekvapenie. Bol obrovský darček," priblížila Katarína Maximová, mama vladyku Jonáša Maxima. 

Hlavným svätiteľom bol arcibiskup Cyril Vasiľ SJ, košický eparchiálny biskup. Spolusvätiteľmi boli bratislavský eparcha a doterajší apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie Peter Rusnák a Benedikt Aleksijčuk, eparchiálny biskup pre Ukrajincov v Chicagu v USA. Obradu sa zúčastnilo viac ako 50 biskupov východného a latinského obradu zo Slovenska i zahraničia. Nechýbali zástupcovia diplomatických misií a množstvo veriacich. 

Len pred pár mesiacmi sa novým spišským rímskokatolíckym biskupom stal František Trstenský, v sobotu už kráčal v zástupe ako hosť na gréckokatolíckej biskupskej vysviacke. "Tie prvé týždne sú vždy také veľké, plné nadšenia. Tak to bude a postupne to bude klesať. Napriek tomu klesajúcemu entuziazmu, myslím tej pozornosti okolia, nech si zachované také radostné nastavenie srdca," zaželal mu František Trstenský, spišský diecézny biskup. 

Životopis nového prešovského arcibiskupa metropolitu

Jeromonach SEODr. Jonáš Jozef Maxim sa narodil 21. novembra 1974 v Levoči. Pochádza z gréckokatolíckej farnosti Oľšavica. Po skončení gymnázia nastúpil na štúdiá na Gréckokatolíckej teologickej fakulte v Prešove. Vo februári 1994 vstúpil do kňazského seminára. V roku 1998 získal titul magister teológie a od toho istého roku pokračoval v štúdiách na Pápežskom východnom inštitúte v Ríme, kde v roku 2000 získal licenciát a v roku 2017 doktorát z východných cirkevných štúdií.

Trinásteho júna 1998 prijal ako celibátny diakonskú a 11. júla 1998 kňazskú vysviacku v Prešove. V rokoch 2001 – 2004 bol špirituálom v Kňazskom seminári bl. biskupa Pavla Petra Gojdiča v Prešove a v rokoch 2002 – 2004 aj asistentom na Katedre systematickej teológie Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity. V roku 2004 odišiel na Ukrajinu a vstúpil do Univskej lavry mníchov studitov na Ukrajine. Po skončení noviciátu tam zložil doživotné mníšske sľuby 22. mája 2008. V roku 2011 bol zvolený za predstaveného filiálneho monastiera v Ľvove a v roku 2020, ako 46 ročný, za igumena (predstaveného) Univskej lavry.

Za nového arcibiskupa Prešovskej archieparchie a metropolitu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku ho menoval 26. októbra 2023 Svätý Otec František. Okrem svojho materinského jazyka ovláda ukrajinský, taliansky, anglický, ruský a francúzsky jazyk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy